Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
«Θύμα» της επέμβασης και της εκστρατείας αντιποίνων

Οπου φτωχός και η μοίρα του...

Associated Press

Οπου φτωχός και η μοίρα του...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-

Οι νεκροί από την τροπική καταιγίδα «Τζίνι» στην Αϊτή ξεπέρασαν τους 1.300. Μία εβδομάδα μετά το πέρασμα της «Τζίνι» πολλές συνοικίες της Γκοναΐβ, στη βορειοδυτική Αϊτή, παραμένουν βυθισμένες στα νερά και αναρχία επικρατεί στην πόλη αυτή, όπου οι περισσότεροι από τους 250.000 κατοίκους της δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς. Ο τελευταίος απολογισμός της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας κάνει λόγο για 1.316 νεκρούς, 1.097 αγνοούμενους και 3.000 τραυματίες.

Παράλληλα, διογκώνεται καθημερινά και η δυσαρέσκεια των κατοίκων: ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει, οι πληγέντες στερούνται ακόμη και τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και ο «πρόεδρος», Μπονιφάς Αλεξάντρ, ακύρωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στην Γκοναΐβ το Σάββατο για λόγους ασφαλείας. Επιστρέφοντας όμως από τη Νέα Υόρκη, όπου παρακολούθησε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Αλεξάντρ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν τους πληγέντες και να στηρίξουν την κυβέρνησή του!

Η φρίκη και η κόλαση που επικρατεί στη βορειοδυτική Αϊτή είναι πρωτοφανής... ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της δριμύτητας της τροπικής καταιγίδας, αφού στη Δομινικανή Δημοκρατία - χώρα με την οποία η Αϊτή μοιράζεται τη νήσο Ισπανιόλα - οι νεκροί ήταν μόνο 9. Οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Γκοναΐβ είναι θύματα όχι της «Τζίνι», αλλά της πολιτικής εκστρατείας αντιποίνων ενάντια σε όλους όσοι φέρονται να είναι υποστηρικτές του πρώην Προέδρου Αριστίντ. Ετσι στην Γκοναΐβ, στην πόλη όπου ξεκίνησε η εκστρατεία ανατροπής του Αριστίντ και όπου ο Αλεξάντρ προσγειώθηκε, προερχόμενος από τις ΗΠΑ, για να αναλάβει τα ηνία της χώρας, διαλύθηκε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Μόνο κατά το 2003, σχηματίστηκαν περί τις 23 τοπικές επιτροπές πολιτικής προστασίας, όπου περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν για την αντιμετώπιση ειδικά τέτοιων φαινομένων, οι οποίες όμως διαλύθηκαν και τα μέλη της διώκονται... Εξάλλου, στην Γκοναΐβ έλαβαν μέρος και οι μεγαλύτερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις προς «υποστηρικτές του Αριστίντ» και μέλη του κόμματος Λαβαλάς: Σύρθηκαν στους δρόμους και παραδόθηκαν ζωντανοί στην πυρά.

Βαρύ το «κόστος» στη Φλόριντα κατά τις ασφαλιστικές

Στο μεταξύ, τουλάχιστον έξι νεκρούς άφησε πίσω του στη Φλόριντα η «Τζίνι», προτού υποβαθμιστεί εκ νέου σε τροπική καταιγίδα κινούμενη βορειοδυτικά και τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια προσεγγίζει το ύψος των υλικών καταστροφών από τους τέσσερις τυφώνες που έχουν πλήξει την αμερικανική πολιτεία σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Οι ζημίες από τους τυφώνες των τελευταίων εβδομάδων στις ΗΠΑ προκαλούν «πονοκέφαλο» στις ειδικευμένες μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες του κόσμου, οι οποίες φοβούνται τώρα σοβαρές επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Εκπρόσωπος της γερμανικής, «Muenchener Rueck», δήλωσε την Παρασκευή στο Μόναχο ότι το συνολικό κόστος για την εταιρία του από τις ζημίες που προκάλεσαν οι τυφώνες «Τσάρλι», «Ιβάν» και «Φράνσις» εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Στο ίδιο επίπεδο εκτιμά το κόστος που προκύπτει για την ίδια η δεύτερη σε μέγεθος ασφαλιστική εταιρία στον κόσμο. Η μετοχή της «Muenchener Rueck» σημείωσε την Παρασκευή απώλειες της τάξης των 2%, ενώ η μετοχή του βασικού της ανταγωνιστή, της «Swiss Re», παρουσίασε μεγαλύτερες απώλειες (-3%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ