Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Αλλαγή προσώπου στο τιμόνι διακυβέρνησης

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Αλλαγή στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια φαίνεται πως προκαλούν τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Σλοβενία. Νικητής των εκλογών σύμφωνα με τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα θεωρείται ο 46χρονος αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ως πρότινος Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος Γιάνεζ Γιάνσα που έλαβε το 29% των ψήφων έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού με επικεφαλής τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες Σλοβενίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντον Ροπ (με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων).

Ο επικρατέστερος νικητής των εκλογών θεωρείται πως θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού (για να έχει αυτοδυναμία 45 εδρών στην 90μελή Βουλή) με το Κόμμα Νέας Σλοβενίας και το Λαϊκό Κόμμα.

Ο Γιάνεζ (που για μικρό διάστημα διατέλεσε κατά το παρελθόν υπουργός Αμυνας) επικράτησε του Αντον Ροπ έχοντας ως βασικούς άξονες της προεκλογικής του εκστρατείας τη μάχη κατά της διαφθοράς, την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων (που δεν έκανε, όπως την κατηγορεί, η απερχόμενη κυβέρνηση), τις ισχυρές σχέσεις με ΕΕ - ΝΑΤΟ και την επίλυση των μεθοριακών διαφορών με τη γείτονα Κροατία «μέσω διαπραγματεύσεων και όχι διά της έντονης αντιπαράθεσης»...

Στις εκλογές συμμετείχε το 60% του εκλογικού σώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ