Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Δημοτικές εκλογές

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Οι κάλπες άνοιξαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και περίπου 120 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι προσήλθαν για να εκλέξουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους σε 5.562 δήμους. Κατά τους αναλυτές αλλά και τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (με καταμετρημένο το 90% των ψήφων) νικητής είναι το Εργατικό Κόμμα (ΡΤ) του προέδρου Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα.

Οι υποψήφιοι του PT κέρδισαν από τον πρώτο γύρο σε έξι από τις 26 πρωτεύουσες κρατιδίων, μεταξύ των οποίων και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μπέλο Οριζόντε. Υποψήφιοι των «σοσιαλιστικών» κομμάτων PSB και PPS, που είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης, κέρδισαν τη δημαρχία σε δύο πρωτεύουσες άλλων κρατιδίων, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Λούλα PDT, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας - PCdoB και το PL, σύμφωνα με την εφημερίδα «Vermelho» είχαν σημαντικά κέρδη κατά την εκλογική αναμέτρηση, τόσο σε επίπεδο ανάδειξης δημάρχων όσο και δημοτικών συμβούλων.

Σημαντικά κέρδη και για το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSDB) δεν κέρδισε δήμους από τον πρώτο γύρο, αλλά υποψήφιοί του διεκδικούν στο δεύτερο γύρο έξι πρωτεύουσες κρατιδίων. Επίσης, το συντηρητικό Φιλελεύθερο Μέτωπο (PFL) νίκησε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου επανεκλέχτηκε ο απερχόμενος δήμαρχος Σεζάρ Μάια.

Το PT - που συγκέντρωσε 14,3 εκατομμύρια ψήφους σε σύγκριση με τα 13,4 που συγκέντρωσε στο σύνολό του το PSDB - πέρασε «επιτυχώς», κατά τους αναλυτές, την πρώτη μείζονα δοκιμασία της κυβέρνησης Λούλα αφότου ανέλαβε την εξουσία, καθώς διπλασιάζει τον αριθμό των δημάρχων του και ενδυναμώνει την πολιτική βάση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ