Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Στο «σκόπευτρο» η ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΜΠΟΡΝΤΟ.-

Η συνεργασία των γαλλικών και ισπανικών μυστικών υπηρεσιών και διωκτικών αρχών είναι πολύχρονη. Ομως μετά την 11η Μαρτίου, η συνεργασία έγινε ακόμη πιο στενή και οι κοινές επιχειρήσεις καθημερινότητα. Αποτέλεσμα αυτών η σύλληψη 23 ανθρώπων - Βάσκοι με ισπανική υπηκοότητα στην πλειονότητά τους - που θεωρούνται ύποπτοι για τις αρχές των δύο χωρών, στο πλαίσιο ευρείας και απολύτως συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη βασκική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Γαλλίας κατά της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών - ΕΤΑ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο αρχηγός της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, Μικέλ Αλμπίζου Ιριάρτε, γνωστός και ως «Αντσα», 43 ετών, και η σύντροφός του Σολεδάδ Ιπαραγκουίρε Γκενετξέα, γνωστή με το ψευδώνυμο «Ανμπότο», επίσης 43 ετών. Η σύλληψή τους, με εξαιρετικά σκαιό τρόπο, έγινε στην πόλη Πο, μπροστά στη μικρή τους κόρη, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Το ζευγάρι καταζητείται από τις ισπανικές αρχές τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία. Και οι δύο θεωρούνται από τα πλέον σημαίνοντα πρόσωπα στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση. Εκτός από τα δύο ηγετικά στελέχη της ΕΤΑ συνελήφθησαν άλλα 21 άτομα, εκ των οποίων τα 20 στη νότια Γαλλία και ένα στο Μπούργκος της κεντρικής Ισπανίας.

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακαλύφθηκαν επίσης τρεις υπόγειοι κρυψώνες όπλων, με πολύ προηγμένα συστήματα ασφαλείας, που περιείχαν κυρίως εκρηκτικά (700 κιλά δυναμίτη), όπλα και εκτοξευτές ρουκετών.

Κατά τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο, η σύλληψη του «Αντσα» και των άλλων μελών της οργάνωσης ήταν «ιστορική» και δείγμα της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί ισχυρό χτύπημα στην «καρδιά» της ΕΤΑ, ωστόσο οι έρευνες των αρχών θα συνεχιστούν. «Η ΕΤΑ είναι πλέον πολύ πιο αδύναμη», υποστήριξε ο Αλόνσο, προειδοποιώντας όμως ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ούτε για ένα λεπτό στον πόλεμο κατά της οργάνωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ