Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενα τριήμερο με τελετές και διαδηλώσεις

Το τριήμερο από το Σάββατο 2 του Οκτώβρη έως χτες Δευτέρα υπήρξε σημαντικό και από την άποψη ότι δίνει μια χαρακτηριστική εικόνα της σημερινής κατάστασης στη Γερμανία. Από τη μια μεριά, Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα είχαμε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις κατά της πολιτικής του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων. Από την άλλη - την Κυριακή - η επίσημη τελετή στην Ερφούρτη για τα 14 χρόνια από την ένωση της Γερμανίας.

Γι' αυτό το δεύτερο η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (4/10) σημειώνει ότι ήταν μια τελετή της «πολιτικής ηγεσίας και μερικών εκατοντάδων επιλεγμένων πολιτών» και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χορστ Κέλερ, στο λόγο του, ενώ είπε ότι «η κατάλυση της δικτατορίας του (κόμματος) ΕΣΚΓ είναι ένα από τα ωραιότερα κεφάλαια της γερμανικής ιστορίας», παραδέχτηκε πως στη Γερμανία «από πολύ καιρό ...κάτι πάει στραβά». Σ' αυτά τα «στραβά» απαρίθμησε την Παιδεία και ότι τα γερμανικά σχολεία και τα πανεπιστήμια σε διεθνή σύγκριση αποτελούν μετριότητες.

Ενάντια σ' αυτή την κατάσταση στην Παιδεία, στα άλλα μέτρα της πολιτικής της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στρέφονται οι μαζικές, παγγερμανικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Σαββατοκύριακου και της Δευτέρας.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ επρόκειτο να επαναληφθούν σε 110 πόλεις.

Ηταν επόμενο ότι μετά από ενάμιση μήνα διαδηλώσεων ο όγκος τους να είναι κάπως μειωμένος. Οι οργανωτές τους όμως υπογραμμίζουν ότι αυτό δε σημαίνει διακοπή του αγώνα. Στην εκδήλωση του Σαββάτου, τονίζουν, «ταξίδεψαν στο Βερολίνο με 97 λεωφορεία διαδηλωτές από όλη τη Γερμανία. Οι διοργανωτές κάνουν ένα θετικό απολογισμό». Σχετικά ένα μέλος της «Συμμαχίας Δράσης» δήλωσε: «Τις διαμαρτυρίες θα τις συνεχίσουμε το φθινόπωρο και την άνοιξη με δύναμη και οξύτητα».

Από δηλώσεις άλλων εκπροσώπων των διαδηλωτών γίνεται φανερό ότι διεξάγεται συζήτηση για το αντικείμενο των διαμαρτυριών και συγκεκριμένα αν πρέπει να συμπεριληφθούν στις κινητοποιήσεις και άλλα θέματα της πολιτικής, πέρα από τους νόμους Χαρτζ. Πάντως, για τις 6 του Νοέμβρη προβλέπεται παγγερμανική κινητοποίηση μπροστά στο «Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασίας» στη Νυρεμβέργη. Ωστόσο, ο Στέφαν Λίμπιχ, επικεφαλής της οργάνωσης του Βερολίνου του ΚΟΔΗΣΟ, δήλωσε στην εφημερίδα της πόλης «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» ότι το κόμμα του μετείχε στις διαδηλώσεις της Δευτέρας, αλλά ότι δε βγαίνει τίποτα «πάντα και αιώνια» να συνεχιστούν αυτές. Γι' αυτό θα συστήσει στο κόμμα «να αναζητηθούν άλλες μορφές αντιπαράθεσης με το Χαρτζ».


Θ. Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια «ανοιχτή φυλακή» για μακροχρόνια ανέργους και εξαθλιωμένους (2018-06-16 00:00:00.0)
Οπως ο Σρέντερ (2017-07-15 00:00:00.0)
Προχωρούν τα αντεργατικά σχέδια (2014-01-30 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις για την εξαγορά συνδικαλιστών (2005-07-21 00:00:00.0)
Ενάντια στην ανεργία και στο «ευρωσύνταγμα» (2005-05-04 00:00:00.0)
Παγγερμανική αναζήτηση «ισλαμιστών τρομοκρατών» (2001-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ