Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΣΑ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
«Διά βίου» πίσω από τον πάγκο!

Ζητά να μην ισχύσει η υποχρεωτική έξοδος από το επάγγελμα μετά τη συμπλήρωση του 70ού έτους ηλικίας

Η Κομισιόν ζητά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι και του φαρμακοποιού
Η Κομισιόν ζητά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι και του φαρμακοποιού
Με μια, κατά πλειοψηφία, απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) μετατρέπεται σε πολιορκητικό κριό για την κατεδάφιση κι άλλων, ακόμα, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των φαρμακοποιών. Ετσι στο προχτεσινό ΔΣ οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν απόφαση με την οποία ζητούν να μην ισχύσει από 1.1.2005 η διάταξη του νόμου 2955/2001, που προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των φαρμακοποιών μετά τη συμπλήρωση του 70ού έτους της ηλικίας τους, καθηλώνοντάς τους διά βίου πίσω από τον πάγκο.

Την πρόταση καταψήφισε η σύμβουλος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών, Ελ. Αρμενάκα, υπογραμμίζοντας ότι η θέσπιση του ορίου συνταξιοδότησης στο 70όέτος του φαρμακοποιού αποτελεί άνευ προηγουμένου κοροϊδία σε βάρος των παλιών και νέων φαρμακοποιών, καθώς το 1983 υπήρχε υποχρεωτική έξοδος με τη συμπλήρωση 35 χρόνων δουλιάς και το 65ο έτος της ηλικίας. Σήμερα ο φαρμακοποιός παίρνει πλήρη σύνταξη μετά από 37,5 χρόνια εργασίας. «Ο άνθρωπος δε γεννήθηκε να εργάζεται διά βίου και ένα υπεύθυνο συνδικαλιστικό όργανο οφείλει να δίνει κατευθύνσεις για την ποιότητα ζωής των μελών του», υπογράμμισε η Ελ. Αρμενάκα προτείνοντας ως αίτημα διεκδίκησης την πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 χρόνων δουλιάς και του 60ού έτους ηλικίας για άντρες και γυναίκες.

Το θέμα της ανάκλησης της διάταξης του νόμου για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση ήρθε προς συζήτηση μετά από αίτημα δέκα φαρμακοποιών και υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ με έωλα επιχειρήματα, όπως δεν μπορεί να χαθεί με εξαναγκασμό η εργασία, ότι έχουν επιχείρηση και δεν ανήκουν ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα, ότι δεν ισχύει και για άλλους υγειονομικούς η υποχρεωτική έξοδος κλπ.

Κι ενώ οι παρατάξεις της συναίνεσης έδειξαν υπέρμετρη ευαισθησία στο αίτημα των δέκα ηλικιωμένων φαρμακοποιών αγνόησαν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΣΑ - που εκπροσωπεί 3.400 μέλη - στις 20/1/2003 που δέσμευε το ΔΣ του ΦΣΑ να επεξεργαστεί το νόμο 2955/2001 και να κινητοποιηθεί ως προς τις ρυθμίσεις που αναφέρονται σε αυτόν για την υποχρεωτική υποχώρηση από το επάγγελμα των φαρμακοποιών που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας, με στόχο την προάσπιση των μελών του.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΦΣΑ έχει μεγάλες σοβαρότατες ευθύνες γιατί αφενός δεν έκανε τίποτε από τότε, εκτός από μία επιτροπή που συγκρότησε το 2003 και υπολειτούργησε από τότε, τόνισε η σύμβουλος της Πανεπιστημονικής και πρότεινε:

  • Να γίνουν γενικές συνελεύσεις του ΦΣΑ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα την Ασφάλιση και τη Συνταξιοδότηση.
  • Να υπάρξει συντονισμός με τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους και τους άλλους υγειονομικούς.

Η πρόταση της Πανεπιστημονικής απορρίφθηκε.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΣΑ ήταν παρόντες εφτά απ' τους εννιά συμβούλους. Την πρόταση για να μην εφαρμοστεί ο νόμος υπερψήφισαν τρεις σύμβουλοι του Ενωτικού Αγώνα Φαρμακοποιών -που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ - και ο σύμβουλος του Φαρμακείου 2000 - που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Κατά της πρότασης ψήφισε η Πανεπιστημονική, ενώ ο σύμβουλος των Αδέσμευτων Φαρμακοποιών και ο σύμβουλος της Φαρμακευτικής Αναμόρφωσης δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

Από τη συνεδρίαση απουσίασε ο σύμβουλος της Συνεργασίας (που υποστηρίχτηκε από το ΣΥΝ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ