Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Σταθερά στο πλευρό των ξενοδόχων

Τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στους μεγαλοξενοδόχους επιβεβαίωσε χτες ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο μεταξύ του υφυπουργού, εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση ορίστηκε, υπό την αγωνιστική πίεση του κλάδου, από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης. Στη συζήτηση οι ξενοδόχοι «έκοβαν» και ο υφυπουργός «έραβε», καθώς οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων δήλωναν, στο όνομα της υποτιθέμενης κρίσης, ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε ένα αίτημα του κλάδου, ο δε υφυπουργός δήλωνε πως δεν μπορεί να παρέμβει και να πιέσει τους ξενοδόχους γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι «ελεύθερες»...

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου έχει εδώ και καιρό συμβιβαστεί με τη λογική της παραπομπής της συλλογικής σύμβασης στον ΟΜΕΔ, του οποίου οι αποφάσεις βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα θεσμικά και οικονομικά συμφέροντα των εργατών, αλλά των εργοδοτών. Εξάλλου, η απόφαση της διαιτησίας που αφορούσε στη σύμβαση του 2004 προβλέπει αύξηση 92 λεπτά τη μέρα στους μισθούς πείνας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ!

Στην απαίτηση των συνδικαλιστών το υπουργείο να υποχρεώσει τους ξενοδόχους να σταματήσουν την παρανομία των συμβάσεων μιας μέρας, ο υφυπουργός είπε ότι θα το εξετάσει και θα απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι στους χώρους δουλιάς.

Την υπερασπιστική τακτική των ξενοδόχων ακολούθησε και η διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων, κ. Ζερβού, όταν στην απαίτηση των συνδικαλιστών να σταματήσει η παραβίαση της ΣΣΕ που ρητά ορίζει ότι οι μισθοί του κλάδου δεν μπορούν να είναι κάτω από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη, απάντησε ότι ο μισθός υπολογίζεται με βάση τα επιδόματα, ως εκ τούτου δεν είναι μικρότεροι από τις αμοιβές του ανειδίκευτου εργάτη, άρα δεν υπάρχει θέμα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ