Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η κυβέρνηση ευνοεί της ανατιμήσεις

Ακριβότερο από 40% - 50% αναμένεται από τη Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης, με την κυβέρνηση να αφήνει την υπόθεση στην «αγορά»

Με τη συμβολή ενός τεχνητού και επίπλαστου κλίματος υστερίας για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης από 13 έως και 17 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για μια αύξηση που κυμαίνεται από 40% - 50% στην τιμή εκκίνησης, αποκλειστικά και μόνο στο όνομα των υπερκερδών της αλυσίδας εταιριών πώλησης και εμπορίας του πετρελαίου. Η μοναδική παρέμβαση της κυβέρνησης για το ζήτημα, ήταν η προτροπή του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, χτες το βράδυ μετά τη σύσκεψη που είχε με στελέχη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, για... αυτοσυγκράτηση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι «οι αποφάσεις δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση».

Με λίγα λόγια, για ακόμη μια φορά η «αγορά» αναλαμβάνει να καθορίσει τις τιμές και η κυβέρνηση να αποκομίσει εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ούτε και αποσκοπούσαν σε κάτι τέτοιο εξαρχής.

Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιος ανέφερε ότι τη Δευτέρα, που θα ξεκινήσει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η μέση τιμή θα κυμανθεί στα 46 λεπτά το λίτρο, εφόσον παραμείνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου στα 54 δολάρια, όπως είναι τώρα. Στην επαρχία οι τιμές θα είναι ακριβότερες 2 με 3 λεπτά, όπως συνηθίζεται. Οι τιμές λιανικής θα εξαρτηθούν επίσης από το μέγεθος της παραγγελίας και το σημείο παράδοσης. Πέρυσι τον Οκτώβρη, η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν τα 33,5 με 35 λεπτά το λίτρο για παραγγελίες άνω των 1.000 λίτρων. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η λιανική τιμή έφτασε και τα 37 λεπτά το λίτρο.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι μονάχα η αρχή μιας αλυσίδας μεγάλων ανατιμήσεων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που σαν πρόσχημα θα έχουν, επίσης, την ξέφρενη άνοδο της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Εξάλλου, οι εκτιμήσεις είναι ότι η αύξησή του θα συνεχιστεί σταθερά και μέχρι το τέλος του μήνα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ