Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Γι' άλλους φαρμάκι και γι' άλλους μέλι!

Υπερκέρδη εξασφαλίζει το εμπόριο Υγείας και στις μεγάλες επιχειρήσεις εμπορίας φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, που πέρσι αύξησαν τα κέρδη τους κατά 36,9%

Κέρδη υπερδεκαπλάσια του πληθωρισμού, εξασφάλισαν πέρσι οι 96 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με το εμπόριο φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Stat Bank. Από τα στοιχεία της έρευνας αυτής, προκύπτει ότι η συστηματική και συνειδητή υπονόμευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και της Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (που υλοποιούν με συνέπεια τις σχετικές ντιρεκτίβες των Βρυξελλών για την επιβολή «λιγότερου κράτους» και στον τομέα φαρμάκου και υγείας), αποδίδει καρπούς. Οχι για τους εργαζόμενους και γενικά τους οικονομικά ανίσχυρους Ελληνες, αλλά για μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών (εισαγωγέων ή φαρμακοβιομηχάνων), που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φαρμάκου. Στην πράξη, η τιμολογιακή και η γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται από τους κυβερνώντες και στον τομέα του φαρμάκου, αποδεικνύονται «φαρμάκι» για τους εργαζόμενους και ...μέλι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες!

Αδιάψευστος μάρτυρας, η εκτίναξη των κερδών των 96 μεγαλύτερων (βάσει πωλήσεων) εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών τους που έκανε η Stat Bank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2003 συγκριτικά με το 2002, οι 96 επιχειρήσεις:

  • Αύξησαν τα συνολικά καθαρά κέρδη κατά 36,87%. Από 79,95 εκατ. ευρώ το 2002, τα κέρδη τους διαμορφώθηκαν το 2003 στα 109,43 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αύξησαν τον κύκλο εργασιών (τζίρο) κατά 13,7%. Από 2,85 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν ο τζίρος το 2002 ξεπέρασε τα 3,25 δισ. ευρώ το 2003.

Με βάση τα παραπάνω δύο μεγέθη, προκύπτει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις αύξησαν όχι μόνο τη μάζα των κερδών, αλλά και τα περιθώρια κέρδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα καθαρά κέρδη των 96 επιχειρήσεων αυξήθηκαν σε ποσοστά που είναι υπερδεκαπλάσια του πληθωρισμού, το ποσοστό αύξησης του τζίρου ήταν μόλις τετραπλάσιο του πληθωρισμού. Ετσι, το περιθώριο κέρδους από 2,8% που ήταν το 2002, άγγιξε πέρσι το 3,4%. Αυτό σημαίνει ότι η βελτίωση της κερδοφορίας, προήλθε μόνο κατά ένα μέρος από την αύξηση του τζίρου, ενώ το υπόλοιπο - σημαντικό τμήμα της βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους - προήλθε, προφανώς, από το φούσκωμα των τιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 96 επιχειρήσεις του δείγματος (οι 87 εμφάνισαν κέρδη και οι άλλες 9 ζημιές). Τα μεγαλύτερα κέρδη (σε απόλυτα ποσά) εμφάνισε η «χρυσή ενδεκάδα» των επιχειρήσεων Genesis Pharma, Astra Zeneca, Roche Hellas, Farmaserve Lilly, Allen Φαρμακευτική, Wyeth Hellas, Μαρινόπουλος Κ.Π., Ελάνκο Ελλάς, Μαρινόπουλος ΑΒΕΤΕ, Pharma Group Μεσσηνίας και Στρούμσας. Μεταξύ των επιχειρήσεων που εμφάνισαν την υψηλότερη αύξηση κερδοφορίας και ταυτόχρονα αξιόλογα κέρδη είναι και οι:UCB Pharma (492%), Οργαναν Ελλάς (170%), Genesis Pharma ((158%), Kleva (103%) και Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη 77,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ