Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μας άλλαξαν τα ... πετρέλαια!

Γρηγοριάδης Κώστας

Κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιοποιώντας δεόντως τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου - που ανέβασαν στα ύψη τις τιμές του «μαύρου χρυσού» - έχουν ανάψει «φωτιές» στο «καλάθι» της εργαζόμενης, νοικοκυράς. Στην ουσία, έχουν στήσει τα λαϊκά εισοδήματα «στα 3 μέτρα».

Πρώτον, κυβέρνηση και πετρελαιάδες, μας έχουν αλλάξει τα ...πετρέλαια. Μεταφέροντας αυτόματα στους καταναλωτές ολόκληρη (συχνά και με το παραπάνω) την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, εξασφάλισαν (χωρίς καμιά αύξηση της κατανάλωσης), η μεν κυβέρνηση περισσότερα φορολογικά έσοδα, οι δε μετέχοντες στο κύκλωμα εισαγωγής - διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών - μεγαλύτερα κέρδη. Δεύτερον, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε μορφής, αξιοποιώντας τη συγκυρία, προχώρησαν σε τσουχτερές αυξήσεις στα είδη και υπηρεσίες, σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από την επιβάρυνση που είχαν (όσες είχαν) από την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου. Κύριος στόχος τους, να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, ενώ μεγάλες είναι οι συνέπειες που έχουν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων γενικότερα. Τρίτον, και η κυβέρνηση - που υποστηρίζει πως «κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους καταναλωτές από την ακρίβεια» - στην πράξη ρίχνει λάδι στη «φωτιά». Αδιάψευστος μάρτυρας, η προχτεσινή απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία αυξάνονται από την 1η Νοέμβρη τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 2,74%!

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας - είναι και ο καθ' ύλην αρμόδιος για την «αντιμετώπιση» της ακρίβειας - άφησε να εννοηθεί ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι και ...ευχαριστημένοι!!! Ο κύριος υπουργός φρόντισε να υπερτονίσει πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ενέκριναν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ...μόνο 2,74% (ποσοστό, που, όπως είπε είναι μικρότερο από τον πληθωρισμό) και όχι 3,6% που είχε ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας!

Βέβαια, ο κύριος υπουργός «ξέχασε» να μας πει ότι η κυβέρνηση ενέκρινε τις αυξήσεις τιμών στα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, τη στιγμή που τα επίσημα - προ φόρων - κέρδη της ΔΕΗ ανήλθαν το 2003 στα 474 εκατομμύρια ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2004 άγγιξαν τα 312 εκατομμύρια ευρώ! Η πραγματικότητα είναι γνωστή στους παροικούντες την ...Ιερουσαλήμ. Η κυβέρνηση ενέκρινε τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, βασικά επειδή τις θεωρεί ...αναγκαίες, τόσο για την αύξηση των μερισμάτων των μετόχων, όσο και για να διευκολυνθεί η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση νέου πακέτου μετοχών στους ιδιώτες.

Δεν είναι υπερβολή, αν πούμε πως αυτοί, που σέρνουν το χορό αυτό, βρίσκουν και τα κάνουν. Και θα συνεχίσουν, αν δε βρουν την απαιτούμενη αντίσταση από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού (μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, άνεργοι κ.ά.), που πληρώνει τα σπασμένα και της ακρίβειας. Από την άποψη αυτή, το κεντρικό σύνθημα της πρόσφατης πανελλαδικής κινητοποίησης του ΚΚΕ - «καμιά ανοχή στην ανέχεια της λαϊκής οικογένειας» - είναι επίκαιρο όσο ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ