Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερή υποστήριξη στην Τουρκία

Αμετακίνητη στη γραμμή της ανεπιφύλακτης υποστήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, παρά την έξαρση της επιθετικότητάς της στο Αιγαίο, εμφανίζεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις» και αντιδρά ανάλογα.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση της η κυβέρνηση παρουσιάζεται προβληματισμένη, αλλά την ίδια στιγμή απορρίπτει κάθε ιδέα για να τεθούν «όροι και προϋποθέσεις» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ έχει αποκηρύξει το ενδεχόμενο άσκησης «βέτο». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παραδέχτηκε χτες ότι υπάρχει κάποια «πύκνωση» αυτών των περιστατικών(!), αποκαλώντας έτσι τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τη στάση της κυβέρνησης.

«Η επιθυμία και η επιλογή μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, ενός ευρωπαϊκού γείτονα με ανάλογες συμπεριφορές είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας με υπερκομματική μάλιστα στήριξη», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι σ' αυτή τη στάση της κυβέρνησης «δεν υπάρχει καμιά μεταβολή». Σε μια προσπάθεια διασκέδασης των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί και εφησυχασμού διαβεβαίωσε ότι «η πολιτική μας δεν κλείνει τα μάτια σε τίποτα» και «όταν και όπως απαιτείται γίνονται όλες οι δέουσες ενέργειες προς τις κατευθύνσεις που κρίνεται σκόπιμο τη στιγμή που χρειάζεται και ανάλογα με τα δεδομένα της στιγμής». Επικαλέστηκε προς τούτο τα δύο «διαβήματα» που έγιναν την περασμένη βδομάδα, τα οποία εξαντλήθηκαν σε μια ενημέρωση του γγ του ΝΑΤΟ και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, τα οποία όμως ουδόλως επηρέασαν τη «συμπεριφορά» της Τουρκίας στο Αιγαίο...

Απαντώντας στα αιτήματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, στο επόμενο διάστημα. «Οι ακριβείς ημερομηνίες θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ