Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Συνεχίστηκαν και χτες οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, όμως μόνο στον αέρα, ενώ στην περιοχή των Ιμίων δεν υπήρξε χτες παρουσία τουρκικών πλοίων. Συγκεκριμένα 4 σχηματισμοί από 6 τουρκικά μαχητικά «F-16» και 4 «F-4» καθώς και 10 αεροφωτογραφικά σε 4 περιπτώσεις παρέβησαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και σε 7 περιπτώσεις παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Από τα τουρκικά αεροσκάφη οι 2 σχηματισμοί έφεραν όπλα. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν ελληνικά μαχητικά, ενώ σε 2 περιπτώσεις υπήρξε εμπλοκή. Τα τουρκικά αεροσκάφη δήλωσαν χτες την παρουσία τους σε περιοχές μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Στο μεταξύ για το διάστημα 2-17 Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Αιγαίο υπό τουρκική ευθύνη η ΝΑΤΟική αεροναυτική άσκηση «Destine Glory» με τη συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Η Ελλάδα δεν παίρνει μέρος στο τμήμα αυτό της άσκησης, ωστόσο συμμετείχε στο πρώτο μέρος της άσκησης που έλαβε χώρα στη Σαρδηνία της Ιταλίας.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, για τις ανάγκες της άσκησης, έχει δεσμεύσει περιοχές σε όλη την έκταση του Αιγαίου, σε διεθνή μεν ύδατα, που όμως ο εναέριος χώρος υπάγεται στην αρμοδιότητα του FIR Αθηνών. Από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχει εκδοθεί σχετική ΝΟΤΑΜ, γιατί η Τουρκία και οι άλλοι ΝΑΤΟικοί πέρα από την αμφισβήτηση των ορίων του ελληνικού FIR δε δέχονται να καταθέτουν σχέδια πτήσης τα πολεμικά αεροσκάφη τους. Το διάστημα λοιπόν αυτό όπου θα διεξάγεται η ΝΑΤΟική άσκηση αναμένεται να αυξηθούν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ