Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Να ματαιωθεί η κατασκευή τεχνητής νησίδας στη Ν. Μάκρη

Ανυπολόγιστες καταστροφές θα προκαλέσει στην περιοχή, επισημαίνει η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, προς την Επιτροπή της ΕΕ

Την άμεση λήψη μέτρων για τη ματαίωση της κατασκευής τεχνητής νησίδας με εμπορικές χρήσεις και μαρίνας σκαφών αναψυχής στη Ν. Μάκρη, η οποία θα προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή της ΕΕ η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.

Επισημαίνοντας ότι ξεκίνησαν εργασίες χωρίς να υφίστανται εγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει πιο συγκεκριμένα στην Ερώτησή της τα εξής:

«Με καταστροφή απειλείται ο ιστορικός κόλπος του Μαραθώνα από την κατασκευή τεχνητής νησίδας με εμπορικές χρήσεις και μαρίνας σκαφών αναψυχής στη Ν. Μάκρη. Η εν λόγω κατασκευή - οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χωρίς να υφίστανται εγκεκριμένος χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων - θα είναι καταστροφική για το άμεσο περιβάλλον δύο σημαντικών γειτνιαζόντων αρχαιολογικών χώρων (νεολιθικού οικισμού και ιερού αιγυπτιακών θεοτήτων). Θα υποβαθμίσει το περιβάλλον με τους χιλιάδες τόνους μπετόν που θα χρησιμοποιηθούν, θα ρυπάνει τη θάλασσα με τα απόβλητα εκατοντάδων καραβιών. Θα προκληθεί οικολογική καταστροφή στο υποθαλάσσιο περιβάλλον, αφού θα εξαφανιστούν 260 στρέμματα θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, διασαλεύοντας την κοινωνικοοικονομική της κατάστασης.

Ερωτάται η Επιτροπή εάν είναι σε γνώση της η κατασκευή και τα μέσα χρηματοδότησης του εν λόγω έργου, το οποίο παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, καταστρέφοντας ιστορική περιοχή προστατευμένη και από το πρόγραμμα NATURA 2000, και εάν προτίθεται να παρέμβει για τη ματαίωση του έργου καθώς και για την άμεση καθαίρεση των παράνομων ημιτελών κατασκευών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ