Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εκπαίδευση» περιφερειαρχών για τα... δημόσια έργα

Η σύσταση μόνιμης επιτροπής επαφής του ΥΠΕΧΩΔΕ με τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες και τους δημάρχους, για την εφαρμογή του μειοδοτικού συστήματος ανάθεσης των δημόσιων έργων, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, αποφασίστηκε κατά τη χτεσινή σύσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί - στα λόγια τουλάχιστον - να δείξει ότι θα δοθεί έμφαση στα έργα της περιφέρειας της χώρας, τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν βαλτώσει, επειδή όλα τα χρήματα πήγαιναν για τα έργα της Ολυμπιάδας...

Οπως δήλωσε ο υπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση, εντός του ερχόμενου 10ημέρου θα μεταβούν στις Περιφέρειες από το υπουργείο μέλη της επιτροπής που μελέτησε τον νέο νόμο και θα δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις ή θα απαντήσουν σε ερωτήματα για την εφαρμογή του που θα θέσουν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες.

Οπως επίσης δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως: Τα θέματα της εκτέλεσης των έργων στα λιμάνια του Αιγαίου που πληγήκανε από τις πλημμύρες, αλλά και τα θέματα της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού στις Περιφέρειες.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για παράπονα που θέτουν εκπρόσωποι των εργοληπτικών οργανώσεων ότι δε γίνονται δημοπρατήσεις, απάντησε ως εξής: «Αυτά έπρεπε να τα πουν στο παρελθόν. Τώρα υπάρχει ο νέος νόμος. Και επιπλέον πριν 15 μέρες σας έδωσα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το Φεβρουάριο θα δημοπρατηθούν έργα 2,6 δισ. ευρώ. Ορεξη να έχουν...».

«Κόντρα», πάντως, μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και εργοληπτών υπάρχει και για τα νέα τιμολόγια. Πιο συγκεκριμένα, η ΠΕΣΕΔΕ (εργοληπτική οργάνωση που απηχεί τις απόψεις των μικρών και μεσαίων εργολάβων, κυρίως της επαρχίας) με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε στον υπουργό επισημαίνει ότι «το σύγχρονο τιμολόγιο θα πρέπει να συμβαδίζει με την αναγνώριση και την κοστολόγηση της κάθε τεχνικής ιδιαιτερότητας ενός έργου», κάτι που δε διασφαλίζεται με τα τιμολόγια που θέσπισε ο υπουργός που σημαίνει ότι «όλες οι κακοδαιμονίες που ταλανίζουν τον κατασκευαστικό κλάδο θα παραμείνουν και μάλιστα θα ενισχυθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ