Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Συναγερμός για την επιτυχία της

Από προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων
Από προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση των οικοδόμων
Με πανεξόρμηση στα γιαπιά και στα εργοτάξια προετοιμάζουν και οργανώνουν οι οικοδόμοι όλης της χώρας την πανελλαδική 24ωρη απεργία τους στις 10 Νοέμβρη, που κήρυξε η Ομοσπονδία τους. Αποφασιστικά και δυναμικά τις μέρες που απέμειναν δίνουν όλες τις δυνάμεις τους, για να φτάσει σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε οικοδόμο και εργαζόμενο στα τεχνικά έργα το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με κεντρική στην Αθήνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10 το πρωί.

Η απεργία των οικοδόμων έχει συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις από άλλους κλάδους και λαϊκά στρώματα. Τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων ξεπερνούν τα όρια του κλάδου και αφορούν ευρύτερα στρώματα εργαζομένων. Απαντούν στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για καλύτερα μεροκάματα, για σταθερή απασχόληση, για μέτρα ασφάλειας στους τόπους δουλιάς, για την Υγεία και την Παιδεία.

Ετσι, η απεργία έχει γίνει υπόθεση και άλλων κλάδων εργαζομένων που έχουν αποφασίσει απεργία εκείνη τη μέρα όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές), η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Παράλληλα, πολλοί μαζικοί φορείς, σύλλογοι γυναικών, μαθητών, γονέων, επαγγελματοβιοτεχνών κ.ά., έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης της απεργίας των οικοδόμων όπως: Το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Συντονιστικό Σχολείων Νυχτερινών Μαθητών, τοπικοί σύλλογοι γυναικών, ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστευτικών Συλλόγων, Κοινοτήτων και Ενώσεων Ελλάδας και η Αλβανική Κοινότητα Αθήνας.

Την έμπρακτη στήριξη της απεργίας των οικοδόμων αποφάσισε και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα και δηλώνει ότι θα βρεθεί στο πλευρό τους στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας. Η Ομοσπονδία στηρίζει την απεργία, καθώς, σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η εργατική ταξική αλληλεγγύη είναι όπλο στα χέρια του αγωνιστικού - ταξικού - εργατικού κινήματος, αλλά και επειδή τα απεργιακά αιτήματα των οικοδόμων αγκαλιάζουν τις ανάγκες όλης της εργατικής τάξης.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα των οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία και τη Θράκη συνεδριάζουν για να οριστικοποιήσουν τους χώρους και την ώρα των απεργιακών τους συγκεντρώσεων, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πανοικοδομική πανελλαδική απεργία της 10ης Νοέμβρη. Παράλληλα, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα εντείνονται οι εξορμήσεις και οι περιοδείες σε γιαπιά και μεγάλα εργοτάξια, προκειμένου το μήνυμα του απεργιακού ταξικού αγώνα να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου, σε κάθε Ελληνα και ξένο εργάτη. Η ανταπόκριση που συναντά το απεργιακό κάλεσμα στη Θεσσαλονίκη είναι πρωτόγνωρο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στην οικοδομή, προμηνύοντας την καθολική συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία της επόμενης Τετάρτης.

Στα πλαίσια των καθημερινών εξορμήσεων, μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη ενημέρωσαν χτες τους συναδέλφους τους στα γιαπιά της Νεάπολης, ενώ σήμερα οι περιοδείες συνεχίζονται στις συμβατικές οικοδομές του Κορδελιού. Το Σάββατο σειρά παίρνουν τα μεγάλα εργοτάξια της πόλης, στα οποία έχει πλέον κατακτηθεί η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου. Ψήφισμα συμπαράστασης στην απεργία και τα δίκαια αιτήματα των οικοδόμων «που ξεπερνάνε τα στενά όρια του κλάδου και αποτελούν αιτήματα όλων όσοι εργάζονται και ασχολούνται με την οικοδομή και γενικότερα με τις κατασκευές», εξέδωσε η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδας.

Η απεργιακή συγκέντρωση για τους οικοδόμους της Θεσσαλονίκης έχει οριστεί για τις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι το Συνδικάτο του νομού θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΘ (7ος όροφος) για τα προβλήματα του κλάδου και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας.

Αντίστοιχα, στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης η μάχη της απεργίας εντείνεται με στόχο τα εργοτάξια και τα γιαπιά να «νεκρώσουν» στις 10 του μήνα. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν μέχρι στιγμής οριστεί στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στα Γιαννιτσά, στο Κιλκίς, στην Κοζάνη και τη Νάουσα, όλες στις 10 π.μ. έξω από τα Εργατικά Κέντρα των πόλεων.

Στη Στερεά

Σε διαδικασία προετοιμασίας και καλής οργάνωσης της συμμετοχής των οικοδόμων στην πανελλαδική 24ωρη απεργία του κλάδου τους, που έχει κηρύξει για τις 10 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Οικοδόμων, βρίσκονται τα σωματεία στους νομούς της Στερεάς - Εύβοιας. Μέσα από τις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των γενικών συνελεύσεων αρχικά, συντονίζονται με την απόφαση της Ομοσπονδίας τους, ενώ στη συνέχεια «ξαμολιούνται» σε γιαπιά και χώρους εργασίας, για να πετύχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία, αλλά και στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες.

Με κεντρικό σύνθημα «Να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και το δικαίωμα στη δουλιά. Να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Να καταδικάσουμε την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, της πλουτοκρατίας», αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και συγκεντρώσεις έχουν προκηρύξει: Στην Εύβοια, η «Ενωση Τεχνητών Οικοδόμων Χαλκίδας», με συγκέντρωση την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στην Πλατεία Αγίας Βαρβάρας (ΙΚΑ) και το «Σωματείο Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας», στις 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Αλιβέρι.

Στη Φθιώτιδα, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η «Ενωση Οικοδομοεργατοτεχνητών Καμένων Βούρλων και Περιχώρων», που θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί, έξω από τα γραφεία του συνδικάτου.

Στη Βοιωτία, το Συνδικάτο Οικοδόμων Επαρχίας Θηβών καλεί σε συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ