Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στον αγώνα για καλά γεράματα!

Μεγάλη συγκέντρωση και δυναμική πορεία συνταξιούχων, χτες, στη Λάρισα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Λάρισα

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Λάρισα
Απόμαχοι της δουλιάς, αλλά μαχητές της ζωής οι εκατοντάδες συνταξιούχοι που συγκεντρώθηκαν, χτες το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) και διαδήλωσαν την απόφασή τους ν' αγωνιστούν για να ζουν καλά γεράματα. Λαρισαίοι οι περισσότεροι των συγκεντρωμένων, αλλά και πολλοί οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων από τους άλλους τρεις θεσσαλικούς νομούς, με αποτέλεσμα να γεμίσει ασφυκτικά η αίθουσα του ΕΚΛ και πολλοί να παρακολουθούν απέξω. Δυναμική η πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε προς τη νομαρχία, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν ευρηματικά συνθήματα.

Εκδηλο το αγωνιστικό πάθος των «αιώνιων εφήβων», που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Οχι μόνο γιατί νιώθουν ν' αδικούνται, αφού το κράτος δεν αναγνωρίζει την τεράστια προσφορά τους, αλλά κι επειδή η πολύχρονη πείρα τούς δίδαξε πως μόνο ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα.

Οι ομιλίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων αγωνιστικές και ενθουσιώδεις, αλλά σύντομες και περιεκτικές. Η περιγραφή της κατάστασης που βιώνει, σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων αναδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων: Συντάξεις χαμηλές έως εξευτελιστικές για το 70% των συνταξιούχων, ακρίβεια στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και στα φάρμακα, «φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί ρεύματος, τηλεφώνου, νερού και η συσσώρευση χρεών ν' απειλεί «να τινάξει στον αέρα» τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην κοινή πάλη με τους εργαζόμενους

«Θ' αγωνιστούμε και θα κερδίσουμε», τονίζει στην ομιλία του ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ανακοινώνει ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν μεγάλες αγωνιστικές συγκεντρώσεις των συνταξιούχων της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και της Νότιας στην Αθήνα, και δηλώνει: «Θα πάμε διαδηλώνοντας και στον Καραμανλή κι ας μας δείρει κι αυτός όπως έκανε ο Παπανδρέου και ο Σημίτης».

Ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, αφού ζητάει να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων τους που «έφυγαν», επισημαίνει: «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, ο δικομματισμός θριαμβεύει και ο λαός υποφέρει. Την απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε θα τη δώσουμε με τον αγώνα μας, σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Κι ο ανυποχώρητος αγώνας θα φέρει τη νίκη».

Στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι του ΤΣΑ αναφέρθηκε ο Χρ. Μπαμιατζής, γγ της Ομοσπονδίας τους, για να υπογραμμίσει: «Χτεσινοί και σημερινοί κυβερνώντες μένουν στα "θα" και μόνο από αγώνες καταλαβαίνουν».

Στην ανάγκη ο αγώνας να είναι συνεχής κι ανυποχώρητος αναφέρθηκε, στο χαιρετισμό του, ο Τάκης Γιαννούκας, πρόεδρος των συνταξιούχων ΤΕΒΕ Λάρισας.

Δίκαιες διεκδικήσεις

Στο ψήφισμα που διάβασε ο Θ. Κουματζέλης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, αναφέρονται οι συνταξιουχικές διεκδικήσεις, που, ανάμεσα στις άλλες, είναι:

- Να δοθούν αυξήσεις πάνω από 10% στις συντάξεις.

- Να «παγώσουν» οι τιμές και να καταργηθεί η φορολογία στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

- Να δοθεί επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

- Να μειωθεί η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων από 25% σε 10%.

- Να επιστραφούν, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα σε όσους τα δικαιούνται.

- Κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη, όχι μικρότερη από 960 ευρώ και 80% του εν ενεργεία τελευταίου μισθού για τις ΔΕΚΟ, Ειδικά Ταμεία, Δημόσιο, ΟΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ