Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Επικίνδυνη κατάσταση στις χημικές βιομηχανίες

Δύο νέα θύματα προκάλεσε η διαρροή αερίου από βυτιοφόρο, κατά την ώρα της εκφόρτωσης, στις εγκαταστάσεις της χημικής βιομηχανίας «ΙΝΤΕΡΚΕΜ», που βρίσκεται στον όρμο του Μικρού Βαθέος Αυλίδας, στην Εύβοια. Από τη διαρροή του αερίου (δεν έχει γνωστοποιηθεί η ταυτότητά του, πόσο επικίνδυνο, τοξικό ή μη) οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, την προηγούμενη Δευτέρα το απόγευμα, ο οδηγός του βυτιοφόρου και ένας εργαζόμενος της επιχείρησης, με συμπτώματα έντονου ερεθισμού στο λαιμό, στα μάτια και στους πνεύμονες.

Παρά την προσπάθειά μας δεν έγινε δυνατό να επικοινωνήσουμε με τους υπευθύνους του εργοστασίου, ενώ το σωματείο εργαζομένων δήλωσε στο «Ρ» άγνοια του ατυχήματος.

Πάντως, το προχτεσινό ατύχημα δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο. Πριν από δυο μήνες, περίπου, στη διπλανή χημική βιομηχανία «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ», σ' ένα μεγαλύτερο ατύχημα, από πτώση μπετονιού (που έσπασε και διαχύθηκε το υλικό στο έδαφος), που περιείχε επικίνδυνο υγρό, δημιουργήθηκε νέφος, που ο άνεμος το μετέφερε στην παραπλήσια εθνική οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, με έντονα αναπνευστικά προβλήματα, 5 επιβάτες διερχόμενων αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

Σημειωτέον ότι οι τρεις χημικές βιομηχανίες που λειτουργούν πλάι - πλάι στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας (η τρίτη είναι η πολυεθνική «ΚΛΑΡΙΕΝΤ») έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση «βόμβας έτοιμης να εκραγεί». Κι αυτό, καθώς υπάρχει διαπιστωμένη εκτεταμένη ρύπανση του θαλάσσιου και εναέριου περιβάλλοντος με επικίνδυνα ή τοξικά υλικά (έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων στο θαλάσσιο χώρο, από ερευνητικές μελέτες που έχουν γίνει) και των διαφόρων οσμών που εκπέμπουν σε 24ωρη βάση. Ετσι, προκαλούνται αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα στους κατοίκους του Βαθέος Αυλίδας, που βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής», λόγω έλλειψης ή μη εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων ασφάλειας. Σχετικά, κάτοικοι και μαζικοί φορείς εκπέμπουν «SOS» πριν να είναι αργά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ