Σάββατο 6 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Εικαστικά
Αναδρομική παρουσίαση

Μια μικρή αναδρομική περιήγηση στο έργο των τελευταίων 12 χρόνων, παρουσιάζει ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, από τις 12 του Μάη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ο καλλιτέχνης εκθέτει δύο ενότητες που αποτέλεσαν το πεδίο των εικαστικών και αισθητικών του αναζητήσεων. Η πρώτη είναι η ενότητα με τίτλο «Αέναα Τοπία», στην οποία ο καλλιτέχνης υλοποιεί μια αντίληψη κατά την οποία το θέμα του απεικονίζεται από ψηλά. Κομμάτια στεριάς που περιβάλλονται από τη γαλάζια θάλασσα, μορφοποιούνται σαν νησιά κοιταγμένα από αεροπλάνο, με τη βοήθεια της περίτεχνης από αέρος προοπτικής. Ταυτόχρονα, ο Π. Ζουμπουλάκης, καταργώντας την αυτονομία του τετραπλεύρου της εικόνας, αναπτύσσει τα έργα του σε μια λογική που συναντάμε στον κινηματογράφο, το κόμικς, ακόμα και στη δομή που αναπτύσσει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής όταν μεγεθύνει την εικόνα.

Η δεύτερη ενότητα είναι η άμεση στροφή στη Φύση. Τώρα ο καλλιτέχνης βλέπει τη φύση από το ύψος του ανθρώπου, εστιάζοντας το βλέμμα του στην αλληγορική και ταυτόχρονα εξόχως εικαστική φιγούρα της ελιάς. Μόνο που ο Π. Ζουμπουλάκης προσηλώνεται στη ρίζα της, τη ρίζα της ελιάς που τινάχτηκε έξω από τη γη, ανατρέποντας τον κύκλο της φύσης. Δύο κόσμοι αποτελούν τα δύο ημισφαίρια της πρόσφατης ενότητας. Ο επάνω κόσμος και ο κάτω. Η αλληγορία της ύλης και του πνεύματος. Οι έρευνες του καλλιτέχνη προσλαμβάνουν διαφορετικές διαστάσεις όταν ο θεατής διαπιστώνει την απουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τέλος, την έκθεση πλαισιώνουν ήχοι της φύσης συνδυασμένοι με ήχους μουσικής. Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ