Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εικόνες κόλασης στη Φαλούτζα

Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι προελαύνουν με μηδαμινές απώλειες, ενώ πληροφορίες από το κέντρο της πόλης μιλούν για σκηνές φρίκης, λυσσαλέες μάχες και εκατόμβες θυμάτων μεταξύ των αμάχων

Στο τηλεγράφημα του BBC ομολογείται πως o ανταποκριτής τους από τη Φαλούτζα υπόκειται σε λογοκρισία. Συγκεκριμένα, την αποκαλούν «στρατιωτικούς περιορισμούς»...
Στο τηλεγράφημα του BBC ομολογείται πως o ανταποκριτής τους από τη Φαλούτζα υπόκειται σε λογοκρισία. Συγκεκριμένα, την αποκαλούν «στρατιωτικούς περιορισμούς»...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.-

Σφοδρές μάχες συγκλόνιζαν, χθες, για τρίτη μέρα τη Φαλούτζα με τις κατοχικές δυνάμεις να υποστηρίζουν, ελέγχοντας αυστηρά τη ροή των πληροφοριών, ότι προελαύνουν έχοντας εξουδετερώσει, κατά μεγάλο βαθμό, την αντίσταση των ανταρτών. «Η μισή πόλη ελέγχεται και εντός 48ώρου θα ελέγχουμε ολόκληρη την πόλη» υποστήριξαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός υποστράτηγος Τζον Σάλτερ, ανώτατος διοικητής των πεζοναυτών, και ο Ιρακινός στρατηγός Αμπντέλ Καντέρ Μοχάν, που παρουσιάστηκε ως επικεφαλής του συνόλου της δύναμης που επιχειρεί στην πόλη.

Επισήμως, οι κατοχικές δυνάμεις κατέλαβαν τα περισσότερα δημόσια κτίρια, έχουν σκοτώσει, τουλάχιστον, 71 αντάρτες, έχουν υποστεί 12 απώλειες (10 Αμερικανούς και 2 Ιρακινούς) και εντόπισαν σπίτια στα οποία κρατούνταν όμηροι, χωρίς, όμως, να βρουν τους ομήρους. Οι δύο στρατιωτικοί εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν άλλες 10 μέρες «για να εκκαθαρίσουν και τους τελευταίους θύλακες αντίστασης» και τόνισαν με νόημα ότι έχει αναπτυχθεί ένας κλοιός ασφαλείας γύρω από την πόλη, έτσι ώστε να μην μπορέσει να φύγει κανένας από τους «τρομοκράτες». Σύμφωνα, επίσης, με εκπρόσωπο του δοτού πρωθυπουργού, Αλάουι, θα δοθεί αμνηστία σε όσους αντάρτες δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα και παραδοθούν.

«Απόλυτη καταστροφή»

Εντελώς διαφορετική, όμως, είναι η εικόνα που έρχεται από το εσωτερικό της πόλης. Δημοσιογράφοι, που εργάζονται είτε για το «αλ Τζαζίρα» είτε για το Γαλλικό πρακτορείο και δε συνοδεύουν τα κατοχικά στρατεύματα, μιλούσαν για ισοπέδωση ολόκληρων τετραγώνων, για ανηλεή βομβαρδισμό πολιτικών κτιρίων και νοσοκομείων, για βάρβαρες εισβολές και εν ψυχρώ εκτελέσεις αθώων αμάχων μέσα σε κλινικές και σπίτια. Επίσης, μετέδιδαν ότι οι μάχες μαίνονται σκληρότατες και ότι είδαν με τα μάτια τους, αρκετά πτώματα Αμερικανών στρατιωτών, κατεστραμμένα τανκς και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεκάδες είναι και οι νεκροί αντάρτες και άμαχοι που κείτονται στους δρόμους της πόλης, αλλά και μέσα στα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Οπως κατήγγειλε, χθες, η Ερυθρά Ημισέληνος, οι κατοχικές δυνάμεις δεν απάντησαν στο αίτημά της να δοθεί άδεια εισόδου σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην πόλη, προκειμένου να μεταφερθούν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και να περισυλλεγούν οι σοροί από τους δρόμους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι μέσα στην πόλη εκτιμάται ότι βρίσκονται, τουλάχιστον, 60.000 άμαχοι, οι οποίοι ζουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό και πρόσβαση στα νοσοκομεία, ενώ βομβαρδίζονται ανηλεώς εδώ και τρία 24ωρα, και συμπληρώνουν ότι άλλοι 20.000 κάτοικοι της πόλης που αναζήτησαν καταφύγιο στα γειτονικά χωριά αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Οι κατοχικές επιχειρήσεις στη Φαλούτζα έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Ιράκ. Εντός Ιράκ, μετά την παραίτηση του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, του μεγαλύτερου σουνιτικού πολιτικού σχηματισμού, από την κυβέρνηση, και τις λεκτικές καταδίκες σουνιτικών και σιιτικών οργανώσεων, χθες, οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέο γύρο κλιμακούμενων επιθέσεων κατά της κατοχής. Μια οργάνωση, υπό την επωνυμία «Ανσάρ αλ Τζιχάντ», απειλεί να εκτελέσει εντός 48ώρου 3 συγγενείς του πρωθυπουργού Αλάουι, τους οποίους απήγαγε χθες.

Στη Μοσούλη, αντάρτες και Ιρακινοί στρατιώτες συγκρούονταν επί ώρες, με τους πρώτους, σταδιακά, να θέτουν υπό τον έλεγχό τους τις βόρειες, ανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης. Από τις μάχες σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί και 1 ξένος μισθοφόρος. Ο κυβερνήτης της πόλης επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στη Βαγδάτη, συγκρούσεις ξέσπασαν στις νότιες συνοικίες όπου έδρασαν και αντάρτες ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ στα δυτικά της πόλης, από βομβιστική επίθεση με στόχο αστυνομική περίπολο, σκοτώθηκαν 10 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 15. Σε βόρειες περιοχές της, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2. Στο Μπαϊτζί, κοντά στο Κιρκούκ, σε συγκρούσεις σκοτώθηκαν 8 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 25, ενώ στην Τουζ από βόμβα σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί εθνοφρουροί. Στη Σαμάρα, στόχος επίθεσης έγιναν Ιρακινοί αστυνομικοί. Σκοτώθηκε 1, τραυματίστηκαν 2.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, ο Τόνι Μπλερ υπεραμυνόταν της επίθεσης στη Φαλούτζα, μιλώντας για «ξένους μαχητές που καταδυναστεύουν τους Ιρακινούς» και δεσμευόμενος για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Εντούτοις, οι βρετανικές μουσουλμανικές οργανώσεις δεν έκρυβαν την οργή τους, μιλώντας για φρικώδες έγκλημα, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ υποστήριζε ότι η επίθεση είναι «τεράστιο στρατηγικό λάθος που θα ενισχύσει την αντίσταση». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους απέτισε φόρο τιμής «στα αμερικανικά και ιρακινά στρατεύματα που μάχονται τους τρομοκράτες στη Φαλούτζα», υποστηρίζοντας ότι είναι «δύσκολη η ανάδυση ενός ελεύθερου Ιράκ, αλλά, τελικά, οι αντάρτες δε θα καταφέρουν να εμποδίσουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ