Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αρχισαν οι «αναχωρήσεις» από το Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο δημιουργός του «σιδερένιου πλέγματος» που εγκλώβισε την αμερικανική κοινωνία, του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act), ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ αποτελεί πια παρελθόν για την κυβέρνηση Μπους. Παρελθόν, ακόμη ένας πολύ «στενός» συνεργάτης του Προέδρου Μπους, ο υπουργός Εμπορίου Τζον Ιβανς. Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και ο Τζορτζ Ου. Μπους τις έκανε αμέσως δεκτές.

Είναι οι πρώτες αποχωρήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στο προεδρικό αξίωμα. Αδιευκρίνιστο αν θα παραιτηθεί και ο υπουργός Υγείας ή ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τομ Ριτζ ή τι θα γίνει με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ή την Κοντολίζα Ράις, σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Ποιον ξάφνιασαν; Κανένα. Ουσιαστικά είχαν προαναγγελθεί την επομένη κιόλας της επικράτησης του Μπους στις εκλογές, ενώ αναμένονται και άλλες, καθώς ο Μπους προετοιμάζεται για τη δεύτερη θητεία. Διαρροές ή φήμες για το ποιος θα τους αντικαταστήσει δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντικαταστάτες είναι κιόλας έτοιμοι... Οσο για αυτούς που «ευελπιστούν» ότι οι παραιτήσεις αυτές συνάδουν με το «κλίμα μεταστροφής», αξίζει κανείς να θυμηθεί τις προχτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί συνέχισης του «δόγματος Μπους» και «επιθετικής εξωτερικής πολιτικής»...

Οσο για τις παραιτήσεις αυτές καθ' εαυτές, κατ' αρχάς ο Ασκροφτ, στην ιδιόχειρη επιστολή πέντε σελίδων της παραίτησής του, ανέφερε ότι ο στόχος του να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες από την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, επετεύχθη, ενώ προσθέτει ότι «οι απαιτήσεις της δικαιοσύνης σε αποζημιώνουν και ταυτόχρονα σε εξαντλούν» και σημειώνει ότι το υπουργείο του θα λειτουργήσει καλά «υπό νέα ηγεσία και έμπνευση»... Γιατί όχι; Ως συντάκτης του Πατριωτικού Νόμου έδωσε στο FBI και άλλες υπηρεσίες, το δικαίωμα να παρακολουθούν τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μηνύματα, να έχουν πρόσβαση σε προσωπικούς ιατρικούς φακέλους και να θέτουν υπό κράτηση μετανάστες.

Στην επιστολή του προς τον Μπους ο Ιβανς, που θεωρείται και ως «ο καλύτερος φίλος του Μπους», ανέφερε ότι «ενώ η υπόσχεση της δεύτερης θητείας σας μοιάζει λαμπρή, κατέληξα με μεγάλη μου λύπη στο συμπέρασμα ότι έφθασε η ώρα να αποχωρήσω». Ασκροφτ και Ιβανς ήταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Μπους από την αρχή.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, Τόμι Τόμσον, ο οποίος παλαιότερα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να παραιτηθεί με τη λήξη της πρώτης θητείας του Μπους, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι θα μιλήσει πρώτα με τον πρόεδρο και θα ανακοινώσει πολύ σύντομα την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ