Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα εμπόδια στην πολιτική δράση

Στην τοποθέτηση νέων εμποδίων στην πολιτική δράση προσανατολίζονται οι κυρίαρχες δυνάμεις στη Ρωσία, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα παρουσίασης και λειτουργίας των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη χώρα. Ετσι, όπως είναι γνωστό, το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» κατέθεσε τροπολογία, που αφορά στο μικρότερο αριθμό μελών που θα πρέπει να έχει κάποιο πολιτικό κόμμα στη χώρα για να αναγνωριστεί επίσημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας. Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί από τα 10 χιλιάδες μέλη στα 50 χιλιάδες. Πρέπει να σημειωθεί πως, με βάση τον ισχύοντα νόμο, τα 10 χιλιάδες μέλη θα πρέπει να δηλωθούν στις αρχές (αριθμός ταυτότητας, διεύθυνση κατοικίας κλπ.), ενώ θα πρέπει να ζουν σε τουλάχιστον 45 από τις 89 περιοχές της Ρωσίας. Και μάλιστα όχι λιγότεροι από 200 σε καθεμία από αυτές τις περιοχές. Στη συνέχεια οι αρχές, με σχετική υπηρεσία ελέγχου, που έχουν δημιουργήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προχωρούν στον έλεγχο των στοιχείων, ενώ αντίστοιχος έλεγχος γίνεται κάθε χρόνο για να διαπιστωθεί αν ο αριθμός των δηλωμένων μελών έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10 χιλιάδες μέλη, με αποτέλεσμα το πολιτικό κόμμα να χάνει τη δυνατότητα καθόδου στις εκλογές.

Τώρα, με την τροπολογία της «Ενιαίας Ρωσίας», ο αριθμός των απαραίτητα δηλωμένων στις αρχές μελών (από την 1/1/2006) πενταπλασιάζεται! Οπωσδήποτε η εξέλιξη αυτή όχι μόνον αποτελεί παραπέρα πλήγμα για τα δημοκρατικά δικαιώματα στη Ρωσία, αφού διογκώνει το μέγεθος των επίσημα «φακελωμένων» μελών των πολιτικών κομμάτων, αλλά έχει στόχο να προκαλέσει δυσκολίες στην πολιτική δράση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού ακριβώς τα μέλη τους είναι που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να δεχτούν πιέσεις κι εκβιασμούς από τις αρχές και τους εργοδότες, σε περίπτωση που γίνει γνωστή η κομματική τους ένταξη.

Απορρίφθηκε πρόταση του Β. Τιούλκιν

Η πλειοψηφία της Κρατικής Δούμας απέρριψε πρόταση του Βίκτωρ Τιούλκιν, Α` Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και μέλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΡΟ, που ζητούσε να αναβληθεί η συζήτηση της συγκεκριμένης τροπολογίας και να εξεταστεί μαζί με τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν και στον εκλογικό νόμο.

Από την πλευρά του, ο Μπορίς Γκριζλόφ, υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας κι επικεφαλής του κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», δήλωσε πως το κόμμα του κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία, «επειδή είναι αναγκαία, ώστε τα κόμματα να είναι μαζικά και κατανοητά, να αντανακλούν τα συμφέροντα μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων και να έχουν σημαντικό αριθμό μελών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ