Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Μη διαπραγματεύεστε»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Επιδεικνύοντας χαρακτηριστικό κυνισμό για τη μοίρα των τριών στελεχών του ΟΗΕ που έχουν απαχθεί από την έως πρότινος άγνωστη οργάνωση Στρατός των Μουσουλμάνων, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη ΝΑ Ασία, Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, επισκεπτόμενος χθες την Καμπούλ «κάλεσε» -στην πράξη, διέταξε - την κυβέρνηση του «εκλεγμένου», πλέον, «προέδρου»Χάμιντ Καρζάι να μην προβεί σε καμία «διαπραγμάτευση», διότι, όπως εξήγησε, αυτή «θα ενθαρρύνει απλώς» περισσότερες απαγωγές. Πάντως, Αφγανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι «ήταν πολύ κοντά» μια συμφωνία για την απελευθέρωσή τους.

Οι τρεις - η Βορειοϊρλανδή Ανέτα Φλάνιγκαν, η Κοσσοβάρα Σκίπε Χαμπίμπι και ο Φιλιππινέζος Ανχελίτο Νάγιαν - που απήχθησαν στις 28 Οκτώβρη, φέρονται να «επικοινώνησαν» με τον έξω κόσμο προ διημέρου όντας στα χέρια των απαγωγέων τους. Οι ένοπλοι ζητούν την απελευθέρωση 26 κρατουμένων Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα για τη ζωή τους. Αν δεν υπάρξει ικανοποίηση του αιτήματός τους, απειλούν να τους αποκεφαλίσουν - πρώτη την Χαμπίμπι, επειδή είναι μουσουλμάνα που βοηθά τις κατοχικές δυνάμεις, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους. Ο Καρζάι, πάντως, διατεινόταν πως η «κυβέρνησή του» (το σύμφυρμα εξαγορασμένων από τον αμερικανικό στρατό πολεμάρχων) «εργαζόταν σκληρά» για την απελευθέρωση των τριών Δυτικών.

Αλλά οι απαγωγές δεν είναι φυσικά το μόνο πρόβλημα των κατοχικών δυνάμεων και των ανδρεικέλων τους. Οι εχθροπραξίες στο νότο συνεχίστηκαν αυτήν τη βδομάδα, αναζωπυρούμενες μετά την «ηρεμία» στη διάρκεια των εκλογών, που αναλυτές αποδίδουν σε κάποιου είδους «συνεννόηση» των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν και τους Πακιστανούς (πράγμα καθόλου απίθανο, και - αν είναι όντως έτσι - εξόχως αποκαλυπτικό). Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή σε μάχη στην Αργκαντάμπ, κοντά στην Κανταχάρ, ενώ από την 9η Οκτώβρη, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 24, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο νότιο Ουαζιριστάν - φυσική γεωγραφική συνέχεια του Παστουνιστάν και του πολέμου...- σκοτώθηκαν τρεις Πακιστανοί στρατιώτες και έξι «μαχητές» την Τρίτη, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 25 εμπλεκόμενοι σε ανταλλαγές πυρών, 17 στρατιώτες και 8 «μαχητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ