Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η πανελλαδική απεργία των γιατρών

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στη Βουλή και ψηφίστηκε απ' τη ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας για τις μονάδες Υγείας

Με πανελλαδική απεργία απαντούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί στη διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας με τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας που προβλέπει το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Ηδη η συζήτηση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή και ψηφίστηκε μόνο απ' τους βουλευτές της ΝΔ.

Την απεργία προκήρυξε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Επίσης, η ΕΙΝΑΠ έχει αποφασίσει μια ακόμα 24ωρη απεργία για την ημέρα έναρξης του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Χτες η ΕΙΝΑΠ και η ΑΔΕΔΥ είχαν συνάντηση για το νομοσχέδιο και τα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι η προώθηση της ΑΕ δεν αφορά μόνο την Πολυκλινική και ότι δίνει τη δυνατότητα εισχώρησης της ΑΕ «σε οποιοδήποτε κομμάτι της Υγείας, Πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Αποκατάστασης, Εκπαίδευσης κλπ.».

Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή δεν αποσείει τις ευθύνες των ηγεσιών των παραπάνω συνδικαλιστικών οργανώσεων για την κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αφού υποστηρίζουν και αποδέχονται την επιχειρηματική δράση για έναν «ανταγωνιστικό», δηλαδή ιδιωτικοποιημένο Δημόσιο Τομέα. Επιπλέον δε θέτουν ζήτημα για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής κινείται η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Νοσοκομειακών Γιατρών, που καλεί τους γιατρούς να διεκδικήσουν από κοινού με τα άλλα λαϊκά στρώματα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και την ταυτόχρονη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Επίσης διεκδικεί την κατάργηση του νομικού πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων, που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε Ανώνυμες Εταιρίες.

Η Πανεπιστημονική σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή απεργία τονίζει: «Οσο περισσότεροι με κοινή δράση και ενιαία κατεύθυνση αντιπαλεύουν την πολιτική που ισχυροποιεί το κεφάλαιο, όσο δυναμώνουμε το Μέτωπο Διεκδίκησης από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, τόσο ενισχύουμε και την προοπτική απόσπασης κατακτήσεων σήμερα. Τόσο αντίστοιχα δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για την οριστική και πλήρη λύση των προβλημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ