Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η χαμένη παιδική ηλικία

Την ίδια στιγμή που οι (αν)εγκέφαλοι του ΥΠΕΠΘ σκέφτονται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των μικρών μαθητών, εισάγοντας εξετάσεις στο δημοτικό, εντατικοποιώντας, άρα και επιβαρύνοντας, το καθημερινό τους εκτός σχολείου πρόγραμμα, δημοσιεύτηκαν συγκλονιστικά στοιχεία έρευνας της Παιδιατρικής Κλινικής Νίκαιας: Μόνο 1 στα 10 παιδιά που ζει στην Αθήνα παίζει με τους φίλους του στη γειτονιά (3 στα 10 στην επαρχία)! Κι αν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι επιδέχονται ερμηνείας οι συμπεριφορές στην πρωτεύουσα (έλλειψη ελεύθερων χώρων, διάφοροι κίνδυνοι κτλ.), η αναλογία στην επαρχία φαντάζει αποτρόπαια. Και στις δυο κατηγορίες, το ζήτημα σχετίζεται με την αλλαγή του τρόπου ζωής (ηλεκτρονικά παιχνίδια, Η/Υ, τηλεόραση), αλλά κυρίως με την έλλειψη ελεύθερου χρόνου εξαιτίας του βαρυφορτωμένου προγράμματος των μαθητών...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Το νέφος στην πορεία του χρόνου
  • Εχει βρεθεί δείγμα από ρύπανση προερχόμενη από την τήξη μολύβδου της Ελληνιστικής περιόδου (500 π.Χ.).
  • Το 1273 ο Εδουάρδος Α` απαγόρευσε την καύση άνθρακα στην Αγγλία, εξαιτίας των μεγάλων εκπομπών.
  • Το 1773 ο ποιητής Shelleyπαρομοιάζει το Λονδίνο ως κόλαση γεμάτη καπνό.
  • Το 1911 πάνω από 1.000 Λονδρέζοι πέθαναν από τις επιπτώσεις καπνού προερχομένου από τον άνθρακα.
  • Το 1948 νέφος από διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια που βρίσκονταν για πέντε μέρες πάνω από την Ντονόρα της Πανσυλβανία είχε σαν αποτέλεσμα να αρρωστήσουν 6.000 από τους 14.000 κατοίκους και να πεθάνουν πάνω από 20.
  • Το 1952 ένα κίτρινο νέφος σκοτώνει 4.000 Λονδρέζους.
ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας τ.19

Με πλούσια, όπως πάντα, ύλη, κυκλοφόρησε η τριμηνιαία έκδοση του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Στο παρόν τεύχος, μπορούμε να διαβάσουμε: Για την εφαρμογή ή μη της νομοθεσίας στα εργοτάξια, τη λίστα ελέγχου για τη λήψη προληπτικών μέτρων στα εργοτάξια, το ζήτημα του θορύβου στους χώρους εργασίας και την πρόληψή του, το κόστος του στρες στη Γαλλία και πολλές ακόμα ειδήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ