Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο κανονισμό λειτουργίας επεξεργάζεται η ΚΕΔΚΕ

Θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά και η ίδια η προσχολική αγωγή

Νέο «χτύπημα» στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και στην προσχολική αγωγή δίνει ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με τον οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον υφιστάμενο. Ο νέος κανονισμός έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις εργαζομένων, ενώ ακόμα δεν έχει ψηφιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ.

Ο προτεινόμενος κανονισμός συνάδει απόλυτα με τη γενικότερη πολιτική κατακερματισμού ολόκληρων κοινωνικών τομέων αρμοδιότητας του κράτους, καθώς στο κείμενο υπάρχουν άρθρα που υποβιβάζουν το έργο της προσχολικής αγωγής σε υπόθεση κάθε δήμου ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, προτείνεται να υπάρξει «ένας φορέας στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που έχει χαράξει ο δήμος με βάση το σύνολο των αναγκών των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του». Την ίδια ώρα δεν τηρούνται στοιχειώδεις επιστημονικές και παιδαγωγικές αντιλήψεις, αφού αυτές επαφίενται σε ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο. Να υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό ότι τα αντίστοιχα προγράμματα των νηπιαγωγείων του υπουργείου Παιδείας διαμορφώνονται ενιαία από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, από καθηγητές πανεπιστημίου, σχολικούς συμβούλους κλπ., γεγονός που συνεπάγεται την ύπαρξη δύο μέτρων και δυο σταθμών για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ενδεικτικό της απαξίωσης του παιδαγωγικού έργου που επιχειρείται είναι ότι το προσωπικό συρρικνώνεται, προβλέπεται η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των σταθμών και συνακόλουθα των εργαζομένων, ενώ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κάθε παιδικού σταθμού αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις προσλήψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε ασυδοσία και έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων. Παράλληλα, προτείνεται η ήδη καθιερωμένη επιβολή τροφείων στους γονείς, άποψη που η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ έχει υιοθετήσει και σε μελέτη της το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Στο μεταξύ, με τον προτεινόμενο κανονισμό παρατείνεται το ωράριο των σταθμών κατά δύο ώρες, καταπατούνται δηλαδή εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι είναι «έρμαια» του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του σταθμού, ο οποίος, σύμφωνα με το κείμενο, «προϊσταται των υπηρεσιών και του προσωπικού του Νομικού Προσώπου. Αποφασίζει για το διορισμό προσωπικού και εκδίδει πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για το διορισμό, τις υπηρεσιακές μεταβολές, καθώς και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου ως πειθαρχικά προϊστάμενος του προσωπικού». Καταστρατηγούνται, δηλαδή, τα αξιοκρατικά κριτήρια και προσπερνιέται το Δημοτικό Συμβούλιο. Προωθείται δε η μείωση του προσωπικού, καθώς προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του τομέα της διατροφής των παιδιών με την ανάθεση σε κέντρα διανομής (κέτερινγκ) της παρασκευής της τροφής των παιδιών. Προτείνεται τέλος να λειτουργούν οι σταθμοί και τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Δεν υπάρχουν, τέλος, εγγυήσεις ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που αποφασίζουν, ανάμεσα σε άλλα, και για τα παιδικά προγράμματα και δραστηριότητες που υλοποιούνται, θα μπορούν να επιτελέσουν το σημαντικό έργο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ