Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Κανένας εργάτης στη δουλιά!
  • Αύριο η 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΟΕΚΙΔΕ
  • Στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των κλάδων. Στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ, στις 9 π.μ., συγκεντρώνονται οι απεργοί της Αττικής

Δυναμική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα των κλάδων και στην αντεργατική πολιτική που τα παράγει δίνουν αύριο οι εργάτες και οι εργάτριες στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και στο Δέρμα, με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΟΕΚΙΔΕ. Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες όχι μόνο των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία, στις επιχειρήσεις του ιματισμού και στα τσαγκαράδικα, αλλά και κάθε εργατοοικογένειας, αποτέλεσε τον κεντρικό πυρήνα των εκατοντάδων εξορμήσεων που πραγματοποίησαν τον τελευταίο μήνα οι ταξικές δυνάμεις της ΟΕΚΙΔΕ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με τους συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος την ανάγκη να μπει άμεσα αγωνιστικό ανάχωμα στην αντεργατική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους, να ευθυγραμμιστούν τα μεροκάματα και οι μισθοί με τις πραγματικές τους ανάγκες, να σταματήσει η σαρωτική επέλαση στις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά δικαιώματα και να μπει τέλος στην καλπάζουσα ανεργία και στη μετανάστευση των επιχειρήσεων με τις ευλογίες και τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα που έρχονται από τις περιοδείες και τις εξορμήσεις συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας στους χώρους δουλιάς της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης για την παρουσία των απεργών στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, στις 11 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου. Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους συναδέλφους τους που θα καταφτάσουν με λεωφορεία από τη Νάουσα, τη Λάρισα, την Ξάνθη, το Κιλκίς και τις άλλες περιοχές, προκειμένου από κοινού να διαδηλώσουν για τα αιτήματά τους στους δρόμους της πόλης και να καταθέσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στις εργάτριες της «Τρικολάν», οι οποίες για πενήντα σχεδόν μέρες κρατάνε το εργοστάσιο στη Νάουσα υπό κατάληψη. Οι συνάδελφοί τους στην Αττική συγκεντρώνονται στις 9 το πρωί στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ.

Η αγανάκτηση να γίνει δράση

Η μάχη για την οργάνωση της απεργίας κατέγραψε τη συσσωρευμένη αγανάκτηση και την εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους του κλάδου, καθώς δεν υπάρχει εργασιακός χώρος που να μη μετράει έστω και μια απόλυση το τελευταίο διάστημα. Η εργοδοτική τρομοκρατία οργιάζει, παράλληλα με την επέλαση των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, αφού οι βιομήχανοι στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό και στο δέρμα εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα προνόμια που τους παρέχει η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προκειμένου να σαρώσουν κάθε εργατική κατάκτηση. Παρά ωστόσο τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι συμβιβασμένες παρατάξεις, με κυρίαρχες την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, πολέμησαν ανοιχτά την απεργία, βάζοντας για μια ακόμη φορά πλάτη στη διασφάλιση των εργοδοτικών συμφερόντων.

Με δεδομένη την κατάσταση στους κλάδους, την αναμενόμενη ένταση της αντεργατικής επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, αλλά και τη στάση των παρατάξεων της συναίνεσης, οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό και στο δέρμα καλούνται αύριο να δώσουν ηχηρό «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων. Μια μάχη που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για νέους ταξικούς αγώνες, μπροστά και στη μάχη για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Εργοστάσιο το εργοστάσιο, βιοτεχνία τη βιοτεχνία, εργάτη τον εργάτη, συνεχίζεται η μάχη για την επιτυχία της απεργίας στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου ζουν καθημερινά τις επιπτώσεις αυτής της αντεργατικής πολιτικής. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο 8μηνο, έχουν χαθεί περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας. Η δουλιά στις μεγάλες επιχειρήσεις εντατικοποιείται στο όνομα της αύξησης της παραγωγής και των κερδών.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν. Ετοιμάζονται να υψώσουν αγωνιστική γροθιά. Το είπαν χτες και οι εργαζόμενοι της ΗΛΤΕΞ, της ΚΑΡΑΣΟ, της «Ελληνικής Υφαντουργίας» αλλά και των άλλων βιοτεχνιών όπου περιόδευσαν οι συνδικαλιστές της ΟΕΚΙΔΕ, μεταφέροντας το κάλεσμα αντίστασης.

Οι εργάτες παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, γιατί εκτός από την εργοδοτική τρομοκρατία που εκφράζεται ποικιλότροπα, κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συνειδητή υπονόμευση από ένα κύκλωμα που έχει αναλάβει ρόλο απεργοσπαστικό.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του προσωπάρχη στο εργοστάσιο της «Ελληνικής Υφαντουργίας» στη Θεσσαλονίκη, που χτες το πρωί απειλούσε τον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ, Δήμο Θεοδώρου, και τους άλλους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας, προκειμένου να εμποδίσει την επαφή τους με τους εργαζόμενους. Χέρι χέρι με την εργοδοσία, στο ίδιο εργοστάσιο η πλειοψηφία του Σωματείου αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην απεργία. Πρωτοστάτης στην απεργοσπασία εμφανίζεται στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Κόντρα σ' αυτή την προσπάθεια, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΚΙΔΕ, το οποίο απαντά στις σύγχρονες ανάγκες τους.

«Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και η συσπείρωση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι η απάντησή μας», είπε ο Δήμος Θεοδώρου, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι κόντρα στην πολιτική που χρόνια τώρα υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική απλόχερης στήριξης του κεφαλαίου με νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές, ακόμη περισσότερης φτώχειας και ανεργίας για τους εργαζόμενους, όπως αυτή που βάζει μπροστά και η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο αναπτυξιακό νόμο τον οποίο κατέθεσε χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ