Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Αλλοδαποί στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες!

Στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε μια πρώην αποθήκη, χωρίς φως και αέρα, μες στη δυσωδία και διαρκώς εκτεθειμένοι σε μολυσματικές ασθένειες, με υποτυπώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής στον ίδιο χώρο όπου κοιμούνται, βρίσκονται 65 αλλοδαποί κρατούμενοι, στο αστυνομικό τμήμα του Ελληνικού! Πρόκειται για αλλοδαπούς, που περιμένουν να δρομολογηθεί η διαδικασία απέλασής τους, ανάμεσά στους οποίους υπάρχουν ακόμα και παιδιά 16 και 17 ετών.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα πρόσφατα, μετά από ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «902». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, το 1/3 των κρατουμένων τελούν υπό δικαστική απέλαση, που σημαίνει ότι έχουν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα και τους έχει επιβληθεί η ποινή της απέλασης. Ανάμεσά τους, ορισμένοι βρίσκονται στη φυλακή ήδη πάνω από ένα χρόνο, καθώς ο νόμος προβλέπει δυνατότητα κράτησής τους επ' αόριστον, μέχρι να ετοιμάσει η πρεσβεία της χώρας τους τα απαραίτητα έγγραφα για την απέλασή τους. Οι υπόλοιποι πρόκειται να απελαθούν λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα.

Η πλειοψηφία των κρατουμένων προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Παλαιστίνη και άλλες, κυρίως, αφρικανικές. Από χώρες δηλαδή, στις οποίες, αν αυτοί οι άνθρωποι επιστρέψουν, δεν μπορούν να είναι σίγουροι όχι μόνο για την ασφάλειά τους, αλλά και για την ίδια τους την επιβίωση. Τραγικό παράδειγμα, η κατάληξη ενός από τους κρατουμένους με ιρακινή καταγωγή, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού απελάθηκε στην Ιορδανία, κατέληξε στο Ιράκ, όπου και αποκεφαλίστηκε!

Την προηγούμενη βδομάδα, οι κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους και ζητώντας την επίσπευση της απέλασής τους. Δύο από αυτούς, μάλιστα, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ενώ η απελπισία έχει οδηγήσει άλλους να φτάσουν σε απόπειρα αυτοκτονίας. Παρά τις δεσμεύσεις της Αστυνομίας ότι τα χαρτιά των κρατουμένων θα έφταναν στον εισαγγελέα την περασμένη Τετάρτη, μέχρι χτες το απόγευμα δεν υπήρχε καμία εξέλιξη.

Σημειώνεται πως, όταν ο «Ρ» απευθύνθηκε στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης, έλαβε απλά μια διευκρίνιση σχετική με τη νομική διαδικασία που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Το θέμα των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και στα κρατητήρια της χώρας συνδέεται ασφαλώς και με την ανεπάρκεια των υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ