Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Ο χώρος να αποδοθεί στους κατοίκους

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας με αίτημα να μην τσιμεντοποιηθούν οι χώροι των στρατοπέδων

Μέρος της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου
Μέρος της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου
Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι δε θα προχωρήσει τα σχέδια τσιμεντοποίησης της έκτασης των πρώην στρατοπέδων Χαϊδαρίου και θα αποδώσει το χώρο στους δήμους της περιοχής, ώστε να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, αναψυχής και ιστορικής μνήμης, ζητά ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Π. Μπιτούνης και δήμαρχοι της περιοχής, χαρακτήρισαν θετική μεν τη δέσμευση του υπουργού Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλου ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσαν ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί.

Κύριο αίτημα των αιρετών είναι να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι ο χώρος θα παραχωρηθεί άμεσα στους δήμους ώστε να αναδειχτεί η ιστορική του μνήμη και να αξιοποιηθεί ως πόλος αναψυχής και πρασίνου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, στη βάση μελέτης που θα εκπονήσει ο ΑΣΔΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σημειώθηκε χτες, θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ανάλογα με τις εξελίξεις, ο ΑΣΔΑ επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Θυμίζουμε ότι ο χώρος των πρώην στρατοπέδων έχει έκταση 3.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 350 είναι πευκόφυτα και αποτελούν δασική έκταση ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν οργανικό τμήμα του Ποικίλου Ορους. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο χώρος παραχωρείται στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και σε αντάλλαγμα αυτός θα κατασκευάσει 4.500 κατοικίες για τη στέγαση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται ουσιαστικά για επανέκδοση προγράμματος οικοπεδοποίησης των πρώην στρατοπέδων που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι στο παιχνίδι θέλουν να μπει και ο ΟΕΚ για να αναλάβει ως υπεργολάβος την οικοπεδοποίηση των χώρων.

Από το 1992 έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την παραχώρηση των στρατοπέδων σε κατασκευαστικές εταιρίες και πολυεθνικές. Το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε νόμο που προέβλεπε την οικοπεδοποίηση του 50% των στρατοπέδων, ο οποίος μετά από μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση έμεινε στα χαρτιά. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αντιπολίτευσης, τάσσεται υποκριτικά ενάντια σε κάθε οικοπεδοποίηση των στρατοπέδων. Η ΝΔ, που ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τον παραπάνω νόμο, εξήγγειλε μέσω των υπ. Εθνικής Αμυνας και Απασχόλησης την οικοπεδοποίηση του 12% των στρατοπέδων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με αντάλλαγμα την κατασκευή κατοικιών με έξοδα του ΟΕΚ, δηλαδή των εργαζομένων.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε μεγάλη συγκέντρωση στο Παλατάκι Χαϊδαρίου ενάντια στην οικοπεδοποίηση των στρατοπέδων. Η Δημοτική Ενωτική Κίνηση Χαϊδαρίου, με ανακοίνωσή της καλεί τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τη νεολαία, τα μαθητικά συμβούλια, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν την καθολική αντίθεσή τους προς τα καταστροφικά σχέδια για την τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των χώρων του 301 και του ΟΣΕ (2020-02-29 00:00:00.0)
Παραμένει ο κίνδυνος οικοπεδοποίησής τους (2010-01-28 00:00:00.0)
Τσιμεντοποίηση μέσω αντιπαροχής (2004-11-03 00:00:00.0)
Εμμονή στην οικοπεδοποίηση (2000-01-26 00:00:00.0)
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων για το στρατόπεδο (1998-11-21 00:00:00.0)
Ούτε τετραγωνικό για οικόπεδα! (1998-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ