Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λυρικός χρωστήρας

Την πρόσφατη εικαστική του δημιουργία παρουσιάζει ο Σπύρος Κουρσάρης, στην έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στην αίθουσα τέχνης Β. Μυλωνογιάννη (Χαρ. Τρικούπη 14, Χανιά). Η θεματική της καλύπτει όλο το φάσμα της τελευταίας δουλιάς του ζωγράφου: τοπία μνήμης, τοπία πραγματικά με φιγούρες εν δράσει και συμβολισμούς, με καράβια και ιπτάμενα, με αεροπλάνα και χαμηλά βαρομετρικά, με όνειρα απραγματοποίητα και ταξίδια με τη μηχανή του χρόνου.

«Η φύση, η στοργική και τρυφερή, η συχνά ονειρική φύση», αναφέρει ο Κ. Τσιρόπουλος «εξακολουθεί να θάλλει κάτω από το λυρικό χρωστήρα του Κουρσάρη. Οι θάλασσες να ανασαίνουν, τα καράβια να τις διαβαίνουν. Και οι άνθρωποι να πετούν». Ατέλειωτοι αγροί, ψηλά βουνά και θάλασσες συνθέτουν κομμάτια μερικών από τα έργα του. Παντού η διακριτική παρουσία του ανθρώπου, που, όπως σημειώνει η Στ. Μαυρογένη, «μοιάζει περισσότερο με απουσία καθώς χάνεται θαρρείς μέσα στον ίδιο χώρο. Η μεταφυσική αίσθηση των τοπίων γίνεται ακόμη πιο έντονη καθώς η διάλυση των περιγραμμάτων και τα αχνά χρώματα κυριαρχούν...».

Οπως αναφέρει ο Σπ. Κουρσάρης «οι ιπτάμενοι φύλακες των πραγματικών και των φανταστικών περιφέρονται στους προσωπικούς μας τόπους. Ταξιδεύουν στον αέρα με τις αυτοσχέδιες φτερούγες τους όχι με ιδιαίτερη πάντα επιτυχία. Μερικές φορές μάλιστα δεν καταφέρνουν να πετάξουν. Θέλει πολλές ασκήσεις και δοκιμές. Είναι σαν ένα είδος αθλητισμού όπως η Ζωγραφική και οι ακροβάτες των Τσίρκων που ρισκάρουν χωρίς προστατευτικό δίχτυ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ