Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Εσωτερική απειλή» η Χάλκη!

Αμερικανικό διάβημα στον Ερντογάν για τα όσα είπε για το Ιράκ

«Εσωτερική απειλή», για την ασφάλεια της Τουρκίας θεωρεί το νέο δόγμα ασφαλείας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

«Πρέπει να παρεμποδιστούν οι προσπάθειες να μεταβληθεί το υφιστάμενο καθεστώς του "Ορθοδόξου Πατριαρχείου του Φαναρίου", καθώς και οι προσπάθειες να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», λέει το νέο δόγμα, σύμφωνα με το CNN-Turk.

Το τουρκικό CNN που εξασφάλισε την 31 σελίδων εισήγηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, υποστηρίζει ότι το νέο δόγμα διατηρεί ακέραιες ως «εσωτερικές απειλές» τη «διαμελιστική δραστηριότητα των Κούρδων» και τον «ισλαμικό φονταμενταλισμό».

Το «δόγμα εθνικής ασφαλείας» είναι το κείμενο που περιγράφει τις βασικές αρχές της εθνικής ασφαλείας και επί του οποίου στηρίζεται όλος ο πολιτικός αμυντικός και στρατιωτικός σχεδιασμός.

Το νέο έγγραφο της εθνικής ασφαλείας αναμένεται να είναι συντομότερο, λένε πηγές που γνωρίζουν τα της προετοιμασίας που εξελίσσεται από τον περασμένο Ιούνη. Το νέο έγγραφο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και θα υπογραφεί στη συνέχεια από το Υπουργικό Συμβούλιο.

...και αμερικανικό διάβημα

Στο μεταξύ, σε προφορική διαμαρτυρία, σχετικά με τα όσα είπε πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρ.Τ. Ερντογάν, για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, προχώρησε η αμερικανική πλευρά. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν» ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ερικ Εντελμαν, την περασμένη Πέμπτη προέβη σε προφορική διαμαρτυρία πρώτα προς τους συμβούλους του πρωθυπουργού και στη συνέχεια προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρεσβευτής είπε στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Αλί Τουιγκάν ότι «τα όσα ανέφερε ο Ερντογάν στο μήνυμά του για τη θρησκευτική γιορτή του Ραμαζανιού σχετικά με το Ιράκ είναι απαράδεκτα, προκαλούν έκπληξη και ανησυχία. Αυτά δεν πρόκειται να προσφέρουν κάποιο όφελος στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις».

Στο μήνυμά του για τη γιορτή, ο Ερντογάν είχε υπογραμμίσει ότι «οι δυνάμεις στον κόσμο ασκούν την κυριαρχία τους με τρόπο άπονο. Πρώτοι από όλους οι μουσουλμάνοι πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κατάσταση αυτή και εύχομαι σημαιοφόρος στην προσπάθεια αυτή να είναι η Τουρκία».

Ακολούθησε, όμως, η τηλεφωνική συνομιλία που έκανε μέσω μεταφραστή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι.

Ωστόσο, η εφημερίδα «Βατάν» γράφει σήμερα ότι κατά τη συνομιλία ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να πει «τι νομίζετε ότι κάνετε στη Φαλούτζα», για να εισπράξει την απάντηση «προσπαθούμε να οικοδομήσουμε τη σταθερότητα στο Ιράκ και δε σχεδιάζουμε να κάνουμε υποχωρήσεις απέναντι στους τρομοκράτες».

Η αντίδραση του Ερντογάν αποδίδεται στην πίεση, αφενός της ιδιαίτερής του κοινής γνώμης και φυσικά της εκλογικής του πελατείας και αφετέρου της αποστολής που μέχρι σήμερα έδειξε η Ουάσιγκτον ότι φορτώνει στην κυβέρνηση Ερντογάν στο πλαίσιο των σχεδίων περί Μέσης Ανατολής.

Διάψευση

Αργά χτες το βράδυ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες περί αμερικανικού διαβήματος. «Η πληροφορία που δημοσιεύτηκε στο σημερινό (σ.σ. χτεσινό) Τύπο για "προφορική διαμαρτυρία" προς την Τουρκία, επειδή επέκρινε την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ