Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι εξελίξεις στο χώρο των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών

Οταν μιλάμε τώρα πια για την ξενόγλωσση εκπαίδευση, στο μυαλό μας έρχεται συνήθως ο χώρος των φροντιστηρίων, όπου η πλειονότητα των μαθητών κατορθώνει να εξασφαλίσει διπλώματα σε μία ή περισσότερες γλώσσες.

Οταν μιλάμε για συνδικαλισμό σ' αυτό το χώρο, οι καθηγητές του κλάδου γνωρίζουν ότι μιλάμε για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων και Σχολών Ελλάδος «Βύρωνα». Αυτό είναι το μόνο εργασιακό σωματείο του χώρου της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Ο «Βύρωνας» διαπραγματεύεται μέσω του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) από το 1975, 30 χρόνια τώρα, με τις εργοδοτικές ομοσπονδίες τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, οι οποίες κηρύσσονται υποχρεωτικές για όλη τη χώρα από το υπουργείο Απασχόλησης (μετονομασία του υπουργείου Εργασίας για την προσαρμογή του στις σημερινές επιταγές της αγοράς).

Σ' αυτά τα 30 χρόνια ο «Βύρωνας» κατόρθωσε να πετύχει πολλά θετικά μέτρα για τους καθηγητές στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, όπως για παράδειγμα την εξασφάλιση του εξωδιδακτικού επιδόματος, το διάλειμμα, τη σταδιακή μείωση του χρόνου αλλαγής κλίμακας που τους εξασφαλίζει μεγαλύτερο ωρομίσθιο, το επίδομα γάμου και για τους διαζευγμένους γονείς, όπως και πολλά άλλα.

Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθηγητής ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια είναι πολλά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την ανασφάλεια για εργασία κάθε Σεπτέμβρη, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να δεσμεύει τον εργοδότη για την επαναπρόσληψη του καθηγητή, τις μεγάλες περιόδους ανεργίας (συχνά μένει για έναν ή περισσότερους χρόνους άνεργος), πολλές φορές ο εργοδότης ενώ παρακρατεί το 16% που προβλέπεται για το ΙΚΑ, βάζει τις παρακρατήσεις αυτές στην τσέπη του και ο καθηγητής συχνά πρέπει να δώσει μάχη για να εξασφαλίσει τα ένσημά του, διότι αυτά του εξασφαλίζουν εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το επίδομα ανεργίας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όπου είναι αναγκαστικά άνεργος. Διδάσκει σε ακατάλληλους χώρους και συχνά έως τις 10 η ώρα το βράδυ καθημερινά, πολλές φορές σε 2 ή και 3 φροντιστήρια.

Ο «Βύρωνας» όλα αυτά τα χρόνια, με πλειοψηφούσα παράταξη την Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΑΣΚ), γνωρίζοντας όσο κανείς άλλος τα προβλήματα του χώρου, όχι μόνο αγωνίζεται για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και συμπαραστέκεται με επιτυχία στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Παλεύει για τη μισθολογική εξομοίωση με όλους τους καθηγητές, τη χορήγηση διοριστήριου και γενικότερα την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας. Απαιτεί τουλάχιστον εποπτεία από την πλευρά του κράτους, διότι η ασυδοσία της εργοδοσίας είναι μεγάλη.

Στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε ο «Βύρωνας» για τη σχολική χρονιά 2004/2005, κατόρθωσε να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους του κλάδου την ενσωμάτωση του εξωδιδακτικού επιδόματος στο ωρομίσθιο, μια αύξηση της τάξης του 6,19%, επίδομα για μάστερ και διδακτορικό επίδομα. Το Σεπτέμβρη το υπουργείο Εργασίας κήρυξε υποχρεωτική αυτή τη ΣΣΕ για όλη την Ελλάδα.

Εκτός από τους εργοδότες, όμως, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε και «συναδέλφους» που ίδρυσαν ένα διασπαστικό σωματείο, το «Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών της Αττικής», που υπέγραψε μια ΣΣΕ έκτρωμα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, εργοδοτικό σύλλογο που αποσπάστηκε πέρσι από τη μία εργοδοτική ομοσπονδία.

Ο στόχος του «εργοδοτικού» σωματείου αυτού γίνεται σαφής στην ανάγνωσή της ΣΣΕ αυτής. Ενώ και με βάση την ονομασία του εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών (δηλαδή εκτός των καθηγητών και τις καθαρίστριες, γραμματείς κ.ά.), προβλέπει ρυθμιστικά μέτρα μόνο για τους καθηγητές. Συγχρόνως παραπέμπει τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις κλαδικές τους συμβάσεις!!! Οι «συνάδελφοι», τσιράκια της εργοδοσίας, συμφώνησαν όμως για τους καθηγητές με τους εργοδότες - προστάτες τους σε μια αύξηση του 4% επί του ωρομισθίου, την κατάργηση του εξωδιδακτικού επιδόματος και του επιδόματος γάμου. Συμφώνησαν, δηλαδή, να αμείβεται ο καθηγητής στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών λιγότερο από τα 7,75 ευρώ μεικτά την ώρα, όπως ορίζει η σύμβαση που υπέγραψε ο «Βύρωνας»! Κι αυτό τη στιγμή που ο υπουργός Ανάπτυξης αποφάσιζε την απελευθέρωση των διδάκτρων στα φροντιστήρια!!!

Ετσι η πλειονότητα των καθηγητών ξένων γλωσσών στα φροντιστήρια της Αττικής αντιμετώπισε ιδιαίτερα σοβαρές και σκληρές καταστάσεις.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών Φροντιστηρίων και Σχολών Ελλάδος «Βύρωνας» βρέθηκε άμεσα στο πλευρό των εργαζόμενων μέσα από εξορμήσεις στα φροντιστήρια, με στόχο την ενημέρωσή τους για τη νέα ΣΣΕ που υπέγραψε. Συνέστησε στους συναδέλφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην υπογραφή της νέας ατομικής σύμβασης και να επιμείνουν στην τήρηση της ΣΣΕ του «Βύρωνα».

Στις 4 και 5 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Συλλόγου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, στο κτίριο του ΕΚΑ, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 β, στο 2ο όροφο.

Καλούμε όλους τους καθηγητές να προσέλθουν μαζικά, ιδιαίτερα λόγω των εξελίξεων αυτών και να στηρίξουν την Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση, την παράταξη που χρόνια τώρα αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους ενάντια στην ιδιωτική κερδοσκοπία και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας:

  • Συμβάσεις αορίστου χρόνου. Διοριστήρια για τους εκπαιδευτικούς που απασχολούνται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Αναγνώριση των ενσήμων του ΟΑΕΔ σαν συντάξιμων για τους εποχιακώς εργαζόμενους.
  • Για την κατάκτηση του αληθινά δωρεάν δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας και πιστοποίησης των ξένων γλωσσών μέσα από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και δωρεάν κρατικά κέντρα, που πρέπει να δημιουργηθούν κι όπου μπορούν να προσφέρουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι καθηγητές ξένων γλωσσών.

Σύλβια ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΥ
Γενική Γραμματέας του «Βύρωνα»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη της απεργίας στις 19 Μάρτη με αιχμή τη Συλλογική Σύμβαση (2019-03-02 00:00:00.0)
Αγώνας για αξιοπρεπή κλαδική σύμβαση (2014-08-29 00:00:00.0)
Συζήτηση για την κατάσταση στον κλάδο (2013-01-15 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της πάλης για τη συλλογική σύμβαση (2011-03-17 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στις φιλοεργοδοτικές μεθοδεύσεις (2010-06-12 00:00:00.0)
Με σωματείο σφραγίδα ενάντια στη συλλογική σύμβαση (2005-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ