Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεν ντρέπονται;

Δε φτάνει που της «χρώσταγαν»... τώρα απειλείται και με έξωση. Ο λόγος για τη Λυρική Σκηνή, που κινδυνεύει να χάσει το θέατρο «Ολύμπια» στο οποίο στεγάζεται εδώ και πέντε δεκαετίες, εξαιτίας χρεών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προς το Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος, όπου ανήκει το κτίριο. Ενα κτίριο που, παρότι δεν πληρεί καμία από τις προϋποθέσεις θεάτρου όπερας, η μίσθωσή του γίνεται με όρους, οι οποίοι από τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ χαρακτηρίζονται «ληστρικοί».

«

Η Λυρική νοικιάζει τη σημερινή της στέγη στην οδό Ακαδημίας από το Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος με παρωχημένη συμφωνία που υπογράφηκε μισό αιώνα πριν, βάσει της οποίας το ενοίκιο υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε, ουσιαστικά, η ΕΛΣ "τιμωρείται" όταν κάνει επιτυχημένες παραστάσεις. Και αυτό, διότι όσο περισσότερα εισιτήρια πουλά, τόσο υψηλότερο ενοίκιο πρέπει να πληρώνει», αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, ρίχνοντας τα βέλη του κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, που «δεν στήριξε όσο θα έπρεπε την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά την άφησε να λειτουργεί με παρωχημένες νομικές ρυθμίσεις δίνοντας υποσχέσεις για μελλοντικά μεγαλεία». Ομως, την ίδια στιγμή που εγκαλεί, και δικαίως, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Τατούλης «ποιεί την νήσσαν» για το μείζον θέμα: Το νέο κτίριο της Λυρικής. Οσο για το θέμα του «Ολύμπια», για το οποίο το Ταμείο απαιτεί να του καταβληθούν υπέρογκα ποσά και μάλιστα αναδρομικά (!), ο υφυπουργός τι θα κάνει; Θα «παρέμβει στην Τράπεζα της Ελλάδος», για να της ...«υπενθυμίσει ότι ο Πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας»!

Δεν ξέρουμε αν συγκινηθεί η τράπεζα από τα παρακάλια του υφυπουργού. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ο Πολιτισμός πρωτίστως είναι υπόθεση του υπουργείου Πολιτισμού, του οποίου μάλιστα προΐσταται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μήπως δική του προεκλογική δέσμευση δεν ήταν η ανέγερση του νέου κτιρίου της Λυρικής; Βέβαια, ανάλογες δεσμεύσεις - κυρίως προεκλογικές και χωρίς αντίκρισμα - είχαν κάνει και οι προκάτοχοί του των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι γαλαζοπράσινες «κορόνες» περί νέου κτιρίου παραμένουν κούφια λόγια - ενδεικτικά της «πολιτιστικής» αντίληψης και πρακτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι αυτές που με την εξοργιστική, σκανδαλώδη στάση τους και χωρίς ίχνος ντροπής έχουν αφήσει το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας μας δίχως τις απαιτούμενες υποδομές, να παραμένει έρμαιο «ληστρικών, παμπάλαιων όρων μίσθωσης» και να απειλείται σήμερα με έξωση...


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ