Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον ... «Τρελαντώνη»

Ο Αν. Μπενάκης και ο αγαπημένος σκύλος του, ο «Μάγκας»
Ο Αν. Μπενάκης και ο αγαπημένος σκύλος του, ο «Μάγκας»
Το Μουσείο Μπενάκη, τιμώντας τη μνήμη του δημιουργού του, Αντώνη Μπενάκη (1873 - 1954), του ανθρώπου που ζήτησε, όταν πεθάνει να αφαιρέσουν και να βαλσαμώσουν την καρδιά του και να την τοποθετήσουν στο σπίτι του, που το μεταμόρφωσε σε μουσείο, του «Τρελαντώνη», όπως τον θεωρούσε η πατρική οικογένεια και όπως τον απαθανάτισε στο ομώνυμο μυθιστόρημά της η Πηνελόπη Δέλτα, με την ευκαιρία των 50 χρόνων από το θάνατό του, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με τις οποίες εγκαινιάζει το νέο κτίριό του (Πειραιώς 138).

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις εκθέσεις: «Ομοιότητα περίπου. Εκδοχές ενός πορτρέτου του Αντώνη Μπενάκη». Πρόκειται για μια από τις σπάνιες εκθεσιακές ευκαιρίες, στην οποία Ελληνες καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και καλλιτεχνικών τάσεων συνυπάρχουν σε ένα σύνολο. «Ομοιότητα εντελώς. Φωτογραφίες από τη ζωή του Αν. Μπενάκη», στην οποία 60 φωτογραφίες από τα αρχεία του Μουσείου μεταφέρουν τον επισκέπτη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. «Με αφορμή τον "Τρελαντώνη". Εφαρμογή πολυμέσων». Πρόκειται για μια εφαρμογή πολυμέσων, βασισμένη σε αποσπάσματα από το μυθιστόρημα της Π. Σ. Δέλτα. Και οι τρεις εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 30/1.

Στο εκδοτικό μέρος του αφιερώματος περιλαμβάνονται: Το βιβλίο «Οδός Πειραιώς 138. Το νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη», με φωτογραφίες του νέου κτιρίου από την Ε. Αττάλη και κείμενα των: Αγ. Δεληβορριά, Π. Τουρνικιώτη κ.ά. Ενα δοκίμιο του Θ. Μουτσόπουλου για τα έργα της έκθεσης «Ομοιότητα περίπου». Η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του Α. Μπενάκη, από τον Ευθ. Σουλογιάννη. Εκπαιδευτικά έντυπα για μαθητές, αλλά και τις οικογένειές τους, γραμμένα από την Αν. Φωτοπούλου - Πρίγκιπα. Τέλος, στις 18/1 (10 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Το πορτρέτο και η κρίση της αναπαράστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ