Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντιδραστικές αλλαγές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφού, κατάργησαν στην πράξη τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου - π.χ. της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών - τώρα, ετοιμάζουν την τυπική ανατροπή τους και την αντικατάστασή τους με τους κανόνες της νέας τάξης πραγμάτων. Αναφερόμαστε στις προτάσεις μιας επιτροπής, που είχε διορίσει ο Κ. Ανάν και είχε αναλάβει την εκπόνηση μιας μελέτης για την «αναδιοργάνωση» του ΟΗΕ. Η μελέτη δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα επίσημα, αλλά τα όσα σχετικά μεταδίδονται από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, λοιπόν, ο ΟΗΕ θα εγκαταλείψει την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών - μελών του Οργανισμού και θα αποκτήσει έντονα παρεμβατικό ρόλο, πάντα, βέβαια, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και των «απειλών σε βάρος της διεθνούς ασφάλειας». Στα πλαίσια αυτά, εξετάζεται, τόσο η θεσμοθέτηση της δυνατότητας, ακόμη και για «προληπτική δράση», όσο και η διεύρυνση του ορισμού της «απειλής της διεθνούς ασφάλειας», ώστε να συμπεριλαμβάνει τα «καταπιεστικά καθεστώτα», τους πολέμους και τις απειλές μαζικής καταστροφής, ακόμη και τη φτώχεια, τις επιδημίες, το AIDS και τις περιβαλλοντικές καταστροφές.

Με άλλα λόγια, και εφόσον όλα τα παραπάνω θεσμοθετηθούν και αποτελέσουν το νέο Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που ελέγχουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, θα επεμβαίνουν όπου και όποτε θέλουν και, μάλιστα, έχοντας την έγκριση του ΟΗΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ