Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η απελευθέρωση της κάνναβης αυξάνει την εξάρτηση

Στοιχεία καταπέλτης από τη φετινή έκθεση για την κατάσταση της μάστιγας των ναρκωτικών στην ΕΕ

Και στη χώρα μας είναι συχνό το φαινόμενο της ανακάλυψης χασισοφυτειών

ICON

Και στη χώρα μας είναι συχνό το φαινόμενο της ανακάλυψης χασισοφυτειών
Αποστομωτική απάντηση στους υποστηρικτές του ολλανδικού πειράματος και τους «ριζοσπάστες» που επιμένουν στις σάπιες προτάσεις που οδηγούν στην τυραννική εμπειρία του περιθωρίου, αποτελεί η «Ετήσια Εκθεση για το 2004 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην ΕΕ και τη Νορβηγία», που αναφέρεται στη δραματική εξάπλωση της τοξικοεξάρτησης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση κάνναβης.

Αυτά τα στοιχεία, στα οποία επικεντρωνόμαστε σήμερα έρχονται να απογυμνώσουν ένα - ένα τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι ναρκωθιασώτες για το διαχωρισμό «σκληρών» - «μαλακών», την ελεύθερη εμπορία και χρήση των υποτιθέμενων «μαλακών», «αθώων» και «ακίνδυνων» ναρκωτικών, αλλά και να δώσουν ένα χαστούκι σ' όλους εκείνους που μιλούν για «σκοταδισμό», «ιδεολογικές αγκυλώσεις» και «φαντάσματα του παρελθόντος». Για όσους επιμένουν να λένε όχι σε όλα τα ναρκωτικά, ναι στην ανυπότακτη στάση ζωής.

Το «ολλανδικό πείραμα» καταρρέει

«Ο αριθμός των νεαρών χρηστών κάνναβης σε Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα», καθώς το «υψηλότερο ποσοστό χρηστών κάνναβης σε καθημερινή βάση καταγράφεται στην Ολλανδία (80%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό περιστασιακών χρηστών καταγράφεται στη Γερμανία (41%)», επισημαίνεται στην Εκθεση. Η Ολλανδία είναι η χώρα όπου υπάρχει ανοχή της χωρίς εμπόδια χρήσης ναρκωτικών σε ειδικά καταστήματα (coffee shop). «Οσο νεαρότερη είναι η ηλικία πρώτης χρήσης τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος προβληματικής χρήσης ναρκωτικών στο μέλλον», υπογραμμίζει η Εκθεση και συμπληρώνει: «Λίγες είναι οι πρωτοβουλίες πρόληψης που σχεδιάστηκαν ειδικά ενόψει της αύξησης της χρήσης κάνναβης από τους νέους».

Συγκεκριμένα, στην Εκθεση γίνεται λόγος για την επικινδυνότητα της κάνναβης, καθώς «αιφνίδιες επιδράσεις του ναρκωτικού αυτού που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι παροδικές ψυχώσεις ή οι κρίσεις πανικού που προκαλούνται από τη χρήση, ο αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων». Επίσης εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων και άλλων ασθενειών, καθώς και σύνδεση της χρήσης κάνναβης με την ανάπτυξη μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανόμενων της κατάθλιψης, της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας.

Η κάνναβη παραμένει η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη παράνομη ναρκωτική ουσία στην ΕΕ, όπου περίπου ένας στους πέντε (20%)ενήλικες Ευρωπαίους την έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, ενώ τρία εκατομμύρια είναι καθημερινοί χρήστες κάνναβης στην ΕΕ.

Περίπου το 15% των 15χρονων μαθητών της ΕΕ που έκαναν χρήση κάνναβης κατά το περασμένο έτος, αναφέρει ότι έκανε χρήση τουλάχιστον 40 φορές, χρήση που θεωρείται «βαριά».

Ο αυξημένος δείκτης αίτησης θεραπείας από την κάνναβη αποτυπώνεται στο γεγονός ότι από το 1996 έως το 2002, ο αριθμός των νεοεισαχθέντων σε θεραπεία για χρήση κάνναβης ως κύριας ουσίας κατάχρησης αυξήθηκε από 3.713 σε 12.493. Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 30% των νέων χρηστών αναφέρουν την κάνναβη ως την κύρια ουσία κατάχρησης, γεγονός που αποδεικνύει την αυξημένη αίτηση θεραπείας, η οποία σχετίζεται εν μέρει με την αύξηση της δραστικότητας της ουσίας. Η Ολλανδία, υπογραμμίζεται στην Εκθεση, είναι η μοναδική χώρα στην οποία σημειώθηκε σημαντική αύξηση στη δραστικότητα της κάνναβης (περίπου 16%), γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατανάλωσης της κάνναβης εγχώριας παραγωγής».

Οι νεοεισαχθέντες για θεραπεία χρήστες κάνναβης είναι κατά κύριο λόγο (83%) νέοι ηλικίας 22 - 23 ετών. Το 80% των ατόμων που είναι κάτω των 15 ετών και το 40% ηλικίας 15 - 19 ετών ζητούν θεραπεία από την κάνναβη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ