Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ICOMOS
ΣΤΟΠ στο σκάψιμο στου Μακρυγιάννη!

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, Κ. Καραμανλή, με αίτημα την «άμεση παύση των οικοδομικών εργασιών και της καταστροφής των αρχαίων στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη» για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και ημερομηνία 30/11/2004 έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών).

Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του ελληνικού ICOMOS, Νίκος Αγριαντώνης, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι η κυβέρνησή σας προχωράει στην καταστροφή και του υπόλοιπου αρχαιολογικού χώρου Μακρυγιάννη! Μέχρι σήμερα ούτε τα σχέδια για το Νέο Μουσείο είναι δεδομένα, ούτε τα χρήματα για την κατασκευή ενός τόσο πολυδάπανου έργου έχουν εξασφαλιστεί. Επιπλέον δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί τα συμπεράσματα των ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου Μακρυγιάννη, ώστε επίσημα να είναι δυνατόν να αξιολογηθούν τα ευρήματα».

Το ICOMOS αναφέρει συνοπτικά στην επιστολή του τις ήδη δημοσιοποιημένες θέσεις του για το θέμα για να καταλήξει στις παρακάτω προτάσεις: «Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες καταστροφής στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη. Να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον σκάμμα (που ατυχώς ήδη έχει γίνει) προκειμένου να κατασκευαστεί υπόγειο εκθετήριο, με δυνατότητα χρήσης χώρων άνω των 7.000 τετραγωνικών μέτρων, με σωστές προδιαγραφές θερμοκρασίας και περιβάλλον για τα ευρήματα της ανασκαφής του οικοπέδου Μακρυγιάννη και της Ακρόπολης. Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, οποίος με προδιαγραφές συνύπαρξης ασυμβίβαστων μεταξύ τους δεδομένων, σχεδίασε ένα τεράστιο γυάλινο και ενεργοβόρο οικοδόμημα, μεγαλοϊδεατισμού, το οποίο είναι ξένο προς την ελληνική αρχιτεκτονική, τον περιβάλλοντα χώρο, το όμορφο κηρυγμένο κτίριο Μακρυγιάννη και τις κλιματολογικές συνθήκες της πόλης. Να διεκδικηθούν σοβαρά τα Παρθενώνεια μάρμαρα από τους Βρετανούς για να τοποθετηθούν στον Παρθενώνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ