Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Παραποίηση όρων...

Εμελλε να το δούμε κι αυτό. Ανθρωποι που στο άκουσμα των λέξεων «διεθνοποίηση», «διεθνισμός» πάθαιναν... τεταρταίο πυρετό, παρουσιάζονται σήμερα ως υπέρμαχοι διεθνικών αντιλήψεων και προπάντων εφαρμογών. Πρόκειται για εκείνες τις εκ των προτέρων... καλλιεργημένες μουτσούνες που εξαντλούσαν τα όρια του πατριωτισμού ως είδος αντιπάλου δέους έναντι του διεθνισμού τον οποίο χρησιμοποιούσαν σαν ξινισμένο πιάτο φαγητού.

Τον καιρό υπάρξεως της ΕΣΣΔ ως ισχυρού πόλου ισχύος, κάθε διεθνιστική σκέψη τους έβλεπε πολέμιους. Οι εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί, ο ψυχρός πόλεμος, η πυρηνική απειλή μεταξύ ΗΠΑ - ΕΣΣΔ, τους έβρισκε στο πλευρό ενός εθνικίζοντος πατριωτισμού. Η εξομάλυνση των διεθνών σχέσεων κι ο περιορισμός της πυρηνικής απειλής μέσα από διεθνιστικούς δρόμους ήταν γι' αυτούς αμάρτημα καθοσιώσεως. Κατά ένα περίεργο τρόπο επιζητούσαν ως εφικτή την πολιτική της εθνικής ανεξαρτησίας θεωρώντας ότι μπορούσε η Ελλάδα να ξεφύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ΗΠΑ σε περίοδο λυσσώδους ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

Σήμερα, οι ίδιες αυτές μουτσούνες, σε περίοδο που δεν υπάρχει εκείνος ο ανταγωνισμός κι έχει κατισχύσει ο ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός των ευρω-ατλαντιστών, διακηρύττουν ότι κάθε προσπάθεια εθνικής ανεξαρτησίας είναι ανέφικτη και γι' αυτό τυχοδιωκτική. Δηλαδή, κάθε προσπάθεια αντίστασης στην έλευση της Νέας Τάξης είναι μάταιη. Ετσι εφεύραν τη θεωρία της πολιτικής προσαρμογής είτε εφαμόζοντάς την είτε υποστηρίζοντάς τη. Στη σημερινή μετασοβιετική περίοδο που η διάλυση κι ο εξανδραποδισμός εθνών και λαών παρουσιάζεται με τον παραχαραγμένο μανδύα μιας βίαιης παγκοσμιοποίησης που την ονόμασαν «διεθνοποίηση» και «πολυπολιτισμό», οι ίδιες πολιτικές μουτσούνες παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι «διεθνιστές».

Κάθε φωνή αντίστασης που προσπαθεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα κάθε λαού στη δική του ξεχωριστή πατρίδα, στα δικά του ήθη και έθιμα, στο δικό του ιστορικό πολιτισμό, κατηγορείται ξεδιάντροπα ως «εθνικισμός», «ρατσισμός» έως και «φασισμός». Αυτή η καθ' όλα περίεργη έως ύποπτη συμπεριφορά γίνεται άκρως ενδοτική όταν πρόκειται για την υπεράσπιση στοιχειωδών εθνικών δικαιωμάτων είτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε στο Κυπριακό, είτε γενικότερα στα Βαλκάνια. Ανθρωποι κατ' ουσία πολιτικά αγράμματοι εφεύραν τη νεόκοπη λέξη «λαϊκισμός» χωρίς να γνωρίζουν ούτε την ετυμολογική της έννοια.

Απλά τη χρησιμοποιούν για να... κατακεραυνώνουν κάθε φωνή λαϊκής απαίτησης. Πρόκειται δηλ. για χλευασμό και άρνηση των λαϊκών δικαιωμάτων. Υπήρξε χαρακτηριστική η στάση τους όλη την περίοδο του διπολισμού ΗΠΑ - ΕΣΣΔ που απέκλειαν κάθε δυνατότητα σύμπραξης και συνεργασίας του δυτικο-ευρωπαϊκού κινήματος ειρήνης με αυτό που βρισκόταν στον ευρύτερο χώρο της ΕΣΣΔ και των Λαϊκών Δημοκρατιών. Απέκλειαν, δηλαδή, την έμπρακτη διεθνική σύμπραξη, τον διεθνισμό στην πράξη στον ευαίσθητο τομέα της ειρήνης. Αντίθετα, όταν η ΕΣΣΔ κι οι Λαϊκές Δημοκρατίες διαλύθηκαν οι γνωστές πολιτικές μουτσούνες του «Δημοκρατικού Σοσιαλισμού», της ασταμάτητα «ανανεώσιμης Αριστεράς» και των κατόχων βιβλιαρίου ενσήμων προοδευτικότητας ανακάλυψαν τον διεθνισμό στο πρόσωπο της παγκοσμιοποιημένης ιμπεριαλιστικής κατίσχυσης των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και προπάντων της αστικοδημοκρατικής ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας που μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τώρα που το κράτος της ΕΣΣΔ δεν υπάρχει, τώρα που στις Λαϊκές Δημοκρατίες διοικούν πραιτοριανοί υπηρέτες της διεθνούς ολιγαρχίας, τώρα μπορούν οι «μουτσούνες» να φορούν την τήβεννο ενός διεθνιστή που μισεί την ιστορία του λαού του. Τώρα μπορούν οι κάθε λογής, φαύλοι, να γίνονται η ιδεολογική βιτρίνα εξωραϊσμού κάθε αντεθνικής και ρατσιστικής πολιτικής. Τώρα μπορούν να σκορπούν τη σύγχυση σε βασικές έννοιες του προοδευτικού κινήματος. Τώρα μπορούν να ανακατεύουν τον αριστερό με το σοσιαλιστή, τον εργοδότη με τον εργάτη, τον φτωχό με τον πλούσιο, τον αντιρατσιστή με τον δουλέμπορο, τους έχοντες με τους μη κατέχοντες.

Στην εποχή μας που η έννοια της ελευθερίας εκφυλίστηκε σε υπαρκτή ελευθεριότητα, που το εμπόριο ταυτίστηκε με το λαθρεμπόριο, που το κύμα του εκφυλισμού παραβίασε ακόμη και την έννοια της φυσικής ταυτότητας του ανθρώπου, οι κάθε λογής πολιτικές μουτσούνες μιας παρωχημένης εποχής, ενός παρωχημένου δημοκρατισμού, έγιναν το πολιτικό ιερατείο που στηρίζει αυτή τη γενικευμένη αθλιότητα στο όνομα ενός παρηκμασμένου προοδευτισμού που κατάντησε να γίνει ο ιδεολογικός χωροφύλακας μιας νέας πλανητικής τάξης.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ