Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝ ΚΟΥΒΑΣ
Η Νεολαία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της προς το Λαό

Associated Press

Οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας έληξαν την περασμένη Κυριακή στην Αβάνα με την ομιλία του Προέδρου της χώρας, Φιντέλ Κάστρο.

Οι 1.200 αντιπρόσωποι του Συνεδρίου συζήτησαν τις εμπειρίες τους και τις προόδους στις αλλαγές στην κοινωνία της Κούβας. Σημαντικό σημείο αναφοράς ήταν και η επέτειος των 5 χρόνων της «Πάλης των Ιδεών», η οποία περιλαμβάνει πολλά κοινωνικά προγράμματα - μια σειρά από καινοτομίες σε εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και προγράμματα Υγείας - που δίνουν έμφαση στην εκτενή ανθρώπινη ανάπτυξη ως μέσω ώστε η κουβανική κοινωνία να γίνει όλο και περισσότερο δίκαιη, ίση και ανθρώπινη. Οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται στο κέντρο αυτής της προσπάθειας, που περιλαμβάνει μια πλούσια ανταλλαγή ιδεών στην αναζήτηση να τελειοποιηθεί το σοσιαλιστικό σύστημα του νησιού.

Οι αντιπρόσωποι αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, και στο βασικό ρόλο των κοινωνικών λειτουργών στη βοήθειά τους προς τους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με αναπηρίες. Οι πρόσφατες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, η πάλη ενάντια στην εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά στους νέους. Σημαντική επίσης ήταν και η δουλιά τους στην ενθάρρυνση της νεολαίας να συνεχίσει τις σπουδές της και στη συμβολή στη γενικότερη προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ' αυτό το συνέδριο τα μέλη της ΚΝ Κούβας αριθμούν μισό εκατομμύριο μέλη, ο μεγαλύτερος αριθμός μελών τα τελευταία 10 χρόνια.

Στη λήξη των τριήμερων εργασιών του Συνεδρίου πήρε το λόγο και ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος εξήρε τη νεολαιίστικη οργάνωση για το ρόλο που έχει παίξει στον αγώνα για αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ίδιος είπε στους αντιπροσώπους πως η ΚΝ Κούβας με επιτυχία αντιμετώπισε τις προκλήσεις στο εξωτερικό, ενώ την ίδια στιγμή συνέχισε τη συμμετοχή της στις εσωτερικές καμπάνιες.

Η Κούβα έχει αποδείξει πόσα μπορούν να πραγματοποιηθούν αν το ανθρώπινο και υλικό δυναμικό μιας χώρας βρεθούν στην υπηρεσία του λαού, τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο. Ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των ιδεών, και αυτό επειδή ο κουβανικός λαός έχει επίγνωση πως η επανάστασή του είναι καλά θεμελιωμένη και έχει έρθει για να μείνει, επειδή έχει οικοδομηθεί σε γερές βάσεις.

Αναφερόμενος σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της «Πάλης των Ιδεών», ο Κουβανός Πρόεδρος δήλωσε ότι «αισθανόμαστε περήφανοι για το πνεύμα και την αποφασιστικότητα της νεολαίας της Κούβας, που είναι οι πρωταγωνιστές σ' αυτά τα νέα προγράμματα που έχουν αλλάξει τη ζωή στο νησί».

Ο Κουβανός Πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι χάρη στην «Πάλη των Ιδεών» η ζωή των Κουβανών δεν είναι πια η ίδια. Περιέγραψε αυτή την πραγματικότητα αναφέροντας τις 5.810 κατασκευές, ανακατασκευές ή προεκτάσεις, ανάμεσα σ' αυτά 1.732 σχολεία, 107 πολυκλινικές, 217 κέντρα φυσιοθεραπείας και 89 κέντρα οπτικών.

Επίσης, τόνισε πως η ανεργία στην Κούβα στο τέλος αυτής της χρονιάς θα είναι λιγότερο από το 2%, και πως υπάρχει μια μαζική χρήση των νέων τεχνολογιών και οπτικοακουστικών μέσων για τη βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης.

Ο Φιντέλ Κάστρο είπε επίσης πως αυτό που έχει κατορθώσει η Κούβα τα τελευταία 5 χρόνια εκπλήσσει πολλούς και μερικοί μάλιστα να μην το πιστεύουν.

Σημειώνεται ότι πρώτος γραμματέας εκλέχθηκε ο Χούλιο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ και δεύτερος γραμματέας ο Χασάν Πέρες Κασαμπόνα που μαζί με άλλους 19 συντρόφους απαρτίζουν την εθνική ηγεσία της οργάνωσης.

Μαζική διαδήλωση

Η κουβανική νεολαία εξέφρασε τη δέσμευσή της προς την Επανάσταση κατά τη διάρκειας μαζικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην 5η επέτειο της «Πάλης των Ιδεών».

Στη διαδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κούβας Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα και Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, καθώς και ο Στρατηγός Ραμίρ Βάλδες και ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε.

Μπροστά από την Πλατεία του Αντιιμπεριαλισμού και μέχρι το κτίριο των γραφείων Συμφερόντων των ΗΠΑ περνούσαν οι διαδηλωτές που μαζί βρίσκονταν και οι 1.200 αντιπρόσωποι του 8ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Κούβας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, το μέλος του Εθνικού Γραφείου της ΚΝ Κούβας, Χασάν Πέρες Κασαμπόνα επανέλαβε την αυταπάρνηση της κουβανικής νεολαίας να σταθεί δίπλα στον Πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο και όλων αυτών στον κόσμο που στηρίζουν την Κούβα.

«Δε γιορτάζουμε την εκπλήρωση ενός στόχου, αλλά σημειώνουμε την αρχή για νέες αποστολές», τόνισε ο Χασάν Πέρες, αναφερόμενος στα νέα επαναστατικά κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 5 χρόνια και καθορίζουν την «Πάλη των Ιδεών» ως πρόγραμμα που στοχεύει σε υψηλότερα επίπεδα της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης.

Επισήμανε ότι η «"Πάλη των Ιδεών" έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη των Κουβανών στην επανάστασή τους, καθώς χτίζουμε μια νέα κοινωνία, μια κοινωνίας που συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων».


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ