Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Προβλήματα στην εξέλιξη πανεπιστημιακών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τελευταία τρία χρόνια, μια συγκεκριμένη ομάδα καθηγητών της Α΄ βαθμίδας έχει εισάγει αυθαίρετα, αποσπασματικά και επιλεκτικά κριτήρια αξιολόγησης κατά τη διαδικασία εξέλιξης των μελών ΔΕΠ, με προφανή και αντιακαδημαϊκό στόχο να παρεμποδίσει συστηματικά την εξέλιξή τους, ιδιαίτερα στην Α΄ βαθμίδα». Τα παραπάνω καταγγέλλουν, σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Γιάννης Πατσιλινάκος.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «τα υπό εξέλιξη μέλη ΔΕΠ διαθέτουν υπερτριακονταετή προσφορά στο Τμήμα με πλούσιο επιστημονικό έργο, το οποίο τυγχάνει ευρείας διεθνούς αναγνώρισης, καθώς και σημαντική προσφορά στην εκπαίδευση και στη διοίκηση. Τα προσόντα αυτά υπερκαλύπτουν τα κατά νόμο κριτήρια που προϋποτίθενται για την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ.

Πέραν, όμως, της μη αναγνώρισης των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων, τελευταία χρησιμοποιούνται και μεθοδεύσεις δημιουργίας τεχνητής έλλειψης απαρτίας του εκλεκτορικού σώματος, ούτως ώστε να μη διεξάγονται ακόμα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η αυταρχική και αντιδημοκρατική αυτή στάση της συγκεκριμένης ομάδας καθηγητών έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του, στις σχέσεις μεταξύ των μελών του, στην παραγωγή του ερευνητικού τους έργου και στην εκπαιδευτική τους προσφορά.

Η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης έφτασε να προκαλέσει ακόμα και την έγγραφη διαμαρτυρία του Προέδρου του Τμήματος, που δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να σταματήσει τη διαδικασία εξέλιξης των μελών ΔΕΠ για να μην υφίστανται άξιοι επιστήμονες τέτοιου είδους ταπείνωση».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Φυσικής και την τήρηση των διαδικασιών και κριτηρίων εξέλιξης των μελών ΔΕΠ, ώστε να αντιμετωπιστεί στην πράξη ο αυταρχικός κατήφορος της συγκεκριμένης ομάδας καθηγητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αποφάσεις πανεπιστημιακών οργάνων ενάντια στον νόμο - πλαίσιο(2022-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ