Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Τάσος Αυγερινός

ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΩΝ ΓΥΜΝΩΝ

Στα μέσα της δεκαετίας του '20 οχτώ χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία στοιβάζονται σε πρόχειρα σπίτια στον Ξηρόκαμπο του Βόλου.

Τα δώδεκα διηγήματα της συλλογής αναπλάθουν εκείνη την εποχή και το σκληρό αγώνα που έδωσαν οι γυμνοί και ανυπόδητοι Μικρασιάτες για να αρχίσουν μια νέα ζωή.

***

Θανάσης Μπαλοδήμας

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ

Οι ήρωες, άνθρωποι οι περισσότεροι χωρίς ιερά. Ανθρωποι που θυσίασαν πολλά για να κερδίσουν ό,τι θεώρησαν χρυσάφι, που πάλεψαν με τις ανησυχίες τους αναζητώντας απαντήσεις. Ενα ταξίδι από το πρόσφατο παρελθόν μέχρι το κοντινό μέλλον.

***

Μανώλης Κορνήλιος

ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ

Και ήρθε η ώρα, ήρθε ξανά το αρματαγωγό που τους είχε φέρει και τους κατάπιε ξανά στ' αμπάρια του. Οι βαρκούλες τούς ακολούθησαν. Και να δεις, αναγνώστη, που άντεξαν κι ας ήταν από χαρτί, ας ήταν ένα τίποτα...

***

Δόμνα Κατσαμάκη

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΕΤΟΙ

Θράκη τέλη της δεκαετίας του '50. Αγρότες καπνοπαραγωγοί ξεπουλούν όσο όσο τη σοδειά τους στους καπνέμπορους. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η παρέμβαση της εργοδοσίας και η ωμή κρατική βία συνθέτουν το σκηνικό.

***

Τάσος Ζόμπολας

ΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ

Δεκαεπτά διηγήματα, στα οποία ο συγγραφέας προσεγγίζει με δυναμικό καταγγελτικό λόγο, ανατέμνει ρεαλιστικά και αξιολογεί διαχρονικά προβλήματα της ζωής. Ενα ανελέητο σφυροκόπημα χαρακτήρων και τρόπων ζωής...

***

Μίνα Νεγρεπόντη

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία

Ανθρωποφάγοι έγιναν οι άνθρωποι, προσπερνούν τ' ανθρώπινα κουφάρια, πατούν πάνω σ' αυτά για ν' ανέβουν να προσκυνήσουν το Θεό τους, το χρήμα. Ενας κόσμος γεμάτος ασκήμια, ένας ανάλγητος κόσμος. Ο κόσμος μας.


***

Γιάννης Πουγούνιας

ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ

Απλοί άνθρωποι του λαού που στρατευμένοι αγωνίζονται για δημοκρατικές ελευθερίες, μόρφωση, ενάντια στους εισβολείς κατακτητές, για απελευθέρωση εθνική και κοινωνική. Στους αγώνες αυτούς θυσιάζονται.

***

Κώστας Καραγκιαούρης

ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΗΡΩΕΣ

Περιλαμβάνονται μικρές ιστορίες που αναφέρονται στην ίδια εποχή. Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Μικρές ψηφίδες, που όμως, αν προσέξει κανείς, δίνουν ανάγλυφα την αληθινή εικόνα της τότε πραγματικότητας. Ολα είχαν αλλάξει, όλα αναποδογύρισαν. Η αξία της ζωής είχε φτάσει στο ναδίρ.

***

Αυγή Β. Παπάκου

ΕΥΡΥΛΟΧΟΣ ΑΛΕΥΑ, ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ

Στα ίχνη των αμφικτυονιών

Ο Ευρύλοχος Αλεύα, Λαρισαίος είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία του ομώνυμου υπαρκτού προσώπου, σύγχρονου του νομοθέτη Σόλωνα του Αθηναίου, στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.

***

Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή

ΜΑΝΑΑΑ...

Το βιβλίο αποτελεί μια κραυγή, μια επίκληση της συγγραφέως να μοιραστεί με τον αναγνώστη, όπως η ίδια λέει, «το ανεπανάληπτο ποίημα και δράμα της ζωής, τη νομοτελειακή μοίρα του ανθρώπου προς την ελευθερία και το θάνατο, που συνθέτουν και επικυρώνουν το νόημα της ζωής και την ευτυχία να είμαστε άνθρωποι».

***

Ζήσης Σκάρος

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΑ

Τόμοι A΄ & B΄

Τα διηγήματα του Ζ. Σκάρου μας δίνουν τη δυνατότητα για μια άριστη προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος, των ανθρώπινων χαρακτήρων και σχέσεων, των κοινωνικών συγκρούσεων, αλλά και πλήθους νοσταλγικών στιγμών μιας άλλης εποχής πλημμυρισμένων από λυρισμό και τρυφερότητα μέσα από την πλοκή.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον λογοτέχνη Ζήση Σκάρο (2022-08-11 00:00:00.0)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Του Ζήση Σκάρου (2009-03-15 00:00:00.0)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Του Ζήση Σκάρου (2008-06-15 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2005-10-16 00:00:00.0)
Δώδεκα μικρά κοσμήματα (2004-04-25 00:00:00.0)
Βιβλίο (1998-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ