Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τα παιδιά όλου του κόσμου

Για τα παιδιά όλου του κόσμου τραγουδούν τα πουλιά. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά δυο ταλαντούχες δημιουργοί, γιατί πολύ αγαπούν τα παιδιά και οτιδήποτε αγαπά τα παιδιά και συμβάλλει στη ζωή και στη χαρά των παιδιών. Και τα τραγούδια των πουλιών, που τόσο μοιάζουν με τις φωνούλες των παιδιών, προπάντων στα παιδιά «μιλούν». Στα παιδιά, βέβαια, δεν αρέσουν μόνο τα πουλιά, αλλά και ο «μαγικός» κόσμος του τσίρκου. Κι αυτό το ξέρει πάρα πολύ καλά ένας επίσης ταλαντούχος... κλοουνοπαραμυθάς. Για τα παιδιά, λοιπόν, και για δύο πολύ όμορφα παιδικά παραμύθια, που κυκλοφόρησε πρόσφατα η «Σύγχρονη Εποχή», αναφέρεται αυτό το γιορταστικό δημοσίευμά μας.

Στα παιδιά όλου του κόσμου αφιερώνεται το πρώτο παραμύθι, με τίτλο «Το τραγούδι των πουλιών». Το έγραψε η Μαρία Αντωνίου και το ζωγράφισε η Εύα Μελά, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια, με ακουαρέλες, λάδια και φρέσκο, «απαθανατίζει» πολλά είδη ωδικών και μη πουλιών, που δυστυχώς όλο και εξαφανίζονται, φτωχαίνοντας δραματικά, για την ίδια τη ζωή, τη φύση, την πανίδα και χλωρίδα. Επίκεντρο του παραμυθιού είναι ένα κοριτσάκι, η Ειρήνη - η αγαπημένη «πριγκίπισσα των πουλιών», αφού κάθε μέρα όλα τα πουλιά του δάσους μαζεύονταν στην αυλή του σπιτιού της και εκείνη τα τάιζε κι εκείνα της χάριζαν ως «ευχαριστώ» το τραγούδι τους. Μια μέρα, όμως, ένας αγριάνθρωπος την άρπαξε, την πήγε σε έναν πύργο και την κλειδαμπάρωσε σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο, θέλοντας διά της βίας να την παντρευτεί όταν θα μεγάλωνε. Ομως, δεν πέτυχε το σκοπό του. Τα πουλιά βοήθησαν στην απελευθέρωση της Ειρήνης. Διαβάστε το βιβλίο για να μάθετε πώς;

Το δεύτερο παραμύθι, εικονογραφημένο από τον Ευάγγελο Αθανασίου, τιτλοφορείται «Το τσίρκο μας». Το παραμύθι έγραψε ο κλόουν, ποιητής, συγγραφέας 54 βιβλίων (κυρίως παιδικών, που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες) και συνθέτης (έχει κυκλοφορήσει 23 δίσκους), Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος ζει και εργάζεται επί πολλά χρόνια στη Δανία. (Η «Σύγχρονη Εποχή» στο παρελθόν κυκλοφόρησε άλλα τέσσερα παραμύθια του). Ο Γιώργος Μαρίνος έχοντας βιώσει το ανθρώπινο και ζωικό «βασίλειο» του τσίρκου, έπλασε ένα πολύ χιουμοριστικό παραμύθι, με σύνθετη γραφή - πεζό κείμενο και ομοιοκατάληκτα στιχάκια -, με πλακατζίδικα πρόσωπα και χαριτωμένα ζώα. Το παραμύθι αρχίζει με το στήσιμο της τέντας από τους εργάτες ενός τσίρκου, υπό τις διαταγές του πονοδοντιασμένου διευθυντή του, του κυρίου Ορλάνδου. Υστερα ο κλόουν ξεναγεί τα παιδιά στα κλουβιά των άγριων ζώων, στα σπιτάκια και στη δουλιά όλων των εργαζομένων. Στα κατορθώματα των θηριοδαμαστών, των ακροβατών κι ενός «γίγαντα» που λυγίζει σίδερα και καταπίνει σπαθιά, αλλά τρώει ξύλο από την κοντοπίθαμη μαμά του. Τους «συστήνει» τη χοντρή κυρία Πεπίτα και τη Μαρίνα - Μπαλαρίνα με το σκύλο της που τον γύμναζε και αντί για μπαλαρίνος έγινε γαϊδούρειος. Τέλος, ο κλόουν ο Μαρίνος συστήνει στα παιδιά και τα δυο δικά του χαριτωμένα γυμνασμένα σκυλάκια, το Δούρειο και το Φιρφιρή και τα τσιρκαλάνικα κατορθώματά τους.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ