Σάββατο 25 Δεκέμβρη 2004 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προς ακρόαση και τέρψη...

Γοητευτικές «συναντήσεις» στα «μονοπάτια» της δισκογραφίας

«Βροχή τα σύννεφα γεννούν - και τα κλαριά κλαράκια/ Και το άρρωστό μου το μυαλό - γεννά τρελά στιχάκια/ Το ένα στιχάκι έγινε - καταυλισμός προσφύγων/ Το άλλο, που μερακλώθηκε - τραγούδι των κολίγων/ Το τρίτο, που ήταν σύνθημα - ενάντια στη CIA/ Θάνατο βρήκε τραγικό - απ' τη λογοκρισία...».

Τα «Τρελά στιχάκια» είναι ένα από τα δεκαπέντε τραγούδια της ενδιαφέρουσας συλλογής «Της γης τα πηγάδια», που κυκλοφόρησε από την εταιρία «ΗΩΣ» της Λάρισας. Τη μουσική υπογράφει ο Θωμάς Μπέκος, τους στίχους ο Κώστας Ντόλκος και την ενορχήστρωση ο Παναγιώτης Κουτσούρας. Τα τραγούδια ερμηνεύουν τρεις αξιόλογες φωνές, οι Μαρία Δεληγιάννη, Θοδωρής Κανάκης και Αλέξανδρος Τσιώνας, συνοδευόμενοι από μια εκπληκτική μουσική συντροφιά. Ενα CD με τραγούδια - μηνύματα, που μιλούν για θεατές και αθέατες πλευρές της ζωής και αναζητούν συνομιλητές όσους συνεχίζουν ν' αγωνιούν, να προβληματίζονται μα και ν' αναζητούν κρυμμένες ομορφιές. Δεκαπέντε τραγούδια, που αναβλύζουν από τις δροσερές πηγές της παραδοσιακής, της λαϊκής και σύγχρονης μουσικής του παραδοσιακού και γοητεύουν από τον πλούτο των ηχοχρωμάτων, την ευρηματικότητα των ενορχηστρώσεων, τη γνώση, το μεράκι όλων των συντελεστών.

****

«Στο Μπιτ Παζάρ στην αγορά / μαζεύουν μνήμες και παλιά και τα πουλάνε / Πίνουν καφέ τα πρωινά / στο καφενείο του Μηνά και δε μιλάνε / Μα σαν αρχίσουν τη ρακή / ο χρόνος δεν περνά από κει...».

Στο «Μπιτ Παζάρ», το δίσκο που φέρει τ' όνομα της μικρής γειτονιάς παλαιοπωλείων στη Θεσσαλονίκη (κυκλοφόρησε από τη «Λύρα»), συναντήθηκαν ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και η Μαριώ, αποδεικνύοντας πως οι ετερόκλητες μείξεις δημιουργούν εξαιρετικούς «καρπούς». Το αντάμωμα του τροβαδούρου από την Κρήτη με τη Θεσσαλονικιά ρεμπέτισσα προσφέρει έντεκα τραγούδια σε στίχους δικούς του, του Φίλιππου Γράψα και παραδοσιακούς, από τα οποία αναβλύζει συγκινητική αλήθεια και συναρπάζουν χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες, τα πλούσια ηχοχρώματα, την ευαισθησία, τις μνήμες που μοσχοβολούν. Καθοριστική υπήρξε η μουσική παρέμβαση της «Ομαδικής Απόδρασης» και του Βασίλη Δραμουντάνη. Στο CD υπάρχει ένα ακόμα «κρυφό» κομμάτι, το εκπληκτικό τραγούδι «Αϊ-Γιώργης», (σε στίχους Φ. Γράψα), που υπήρξε η πρώτη συνάντηση Μαριώς και Λουδοβίκου (στη συλλογή «Ενα γράμμα για τον πατέρα μου»).


Ο «άρχοντας της Κρήτης» όπως τον αποκαλούν στο νησί, Νίκος Μανιάς, βαθύς γνώστης της κρητικής παράδοσης και ενεργός μουσικός ακόμα και σήμερα στα 73 του χρόνια, είναι ο ερμηνευτής του δίσκου «Χαράς βοτάνι» (ΜΒΙ). Η σπουδαία φωνή του κομίζει μια συλλογή τραγουδιών του Βαγγέλη Μαρκογιαννάκη (ή αλλιώς Μαρκοβαγγέλη), του σπουδαίου δεξιοτέχνη στο λαούτο. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει η Δέσποινα Σπαντιδάκη, ενώ την επιμέλεια παραγωγής έκανε ο νέος ταλαντούχος τραγουδοποιός και λυράρης Πάρις Περυσινάκης, άξιος συνεχιστής της κρητικής μουσικής παράδοσης.

Μια μεγάλη επίσης φωνή, που ανδρώθηκε στην Κρήτη, αλλά δεν περιορίστηκε στα «μονοπάτια» της, ανοίγοντας και άλλους «δρόμους», ο Βασίλης Σκουλάς, είναι ο ερμηνευτής του νέου δίσκου με τίτλο «Ρίζα της φωτιάς» (ΜΒΙ). Εκτός από δύο αγαπημένα του παραδοσιακά, ο Β. Σκουλάς τραγουδά κομμάτια που υπογράφουν οι Ηλίας Κατσούλης και Κώστας Φασουλάς (στίχοι) και οι Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Λειβαδάς, Χρήστος Νικολόπουλος, Μανώλης Λιδάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Τάσος Γκρους, Γιώργος Αρσενίδης (μουσική). Ενορχήστρωση: Πάρις Περυσινάκης.

Μια από τις καλύτερες εκτελέσεις του σπάνιου τραγουδιού της Γενοβέφας θα έχουν την ευκαιρία ν' απολαύσουν οι λάτρεις του κλαρίνου, μαζί με άλλα παραδοσιακά κομμάτια απ' όλο τον ηπειρωτικό χώρο, στην πρώτη προσωπική δουλιά του Παναγιώτη Πλαστήρα, με τίτλο «Great Performers» («Protasis»). Τραγούδια που δεν έχουν πολυακουστεί αλλά είχαν ιδιαίτερα αγαπηθεί από τις προηγούμενες γενιές, ερμηνευμένα από ένα σπουδαίο κλαρίνο. Ο Π. Πλαστήρας, αυτοδίδακτος όπως οι περισσότεροι παραδοσιακοί μας μουσικοί, παίζει μουσική από 11 χρονών, έχει συνεργαστεί με γνωστούς παραδοσιακούς, λαϊκούς και έντεχνους καλλιτέχνες και έχει διδάξει στη Σχολή του Αριστείδη Μόσχου.


«

In Praise of Dreams» τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ του Νορβηγού σαξοφωνίστα Jan Garbarek. Ηχοχρώματα, που υμνούν τα όνειρα και αιχμαλωτίζουν τον ακροατή, πλημμυρίζουν το δίσκο - επιστροφή του σπουδαίου μουσικού, που εδώ τον απολαμβάνουμε και ως συνθέτη. Μαζί του δύο ακόμα εκπληκτικοί μουσικοί: η αρμενικής καταγωγής βιολίστρια Kim Kashkashian και ο Γαλλοαφρικανός Manu Katche, στα ντραμς και τα ηλεκτρονικά κρουστά.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Παντελής Θεοχαρίδης, η Λιζέτα Καλημέρη, η Dilek Kots, ο Βασίλης Λέκκας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Ορφέας Περίδης και η Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι οι ερμηνευτές των δεκαπέντε τραγουδιών του Θεσσαλονικιού συνθέτη Γιώργου Καζαντζή, που περιλαμβάνονται στη νέα του δισκογραφική παρουσία με τίτλο «Του Ερωτα και του Ουρανού». Παλιές και καινούριες δημιουργίες του, ερμηνευμένες από σημαντικές φωνές, απαρτίζουν ένα δίσκο που προσφέρει το ξεχωριστό, φίνο «άρωμα» του συνθέτη και γοητευτικές «συναντήσεις».


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ