Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
«Ακτινογραφία» των παρενεργειών στον «Ευαγγελισμό»

Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν επισημαίνει η Πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο

Σοβαρά προβλήματα από το νέο σύστημα εφημεριών καταγράφει μετά τις έξι πρώτες Γενικές Εφημερίες (ΓΕ) η Πενταμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του «Ευαγγελισμού», ενός νοσοκομείου που είναι επικεφαλής της Ομάδας του και «προστατευόμενο», σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος.

Σε ανακοίνωσή της η Πενταμελής της ΕΙΝΑΠ σημειώνει:

  • Ο αριθμός των εισαγωγών στη ΓΕ παραμένει ο ίδιος όπως και πριν - δηλαδή 250 ασθενείς
  • Ο αριθμός των φορείων μειώθηκε κατά μέσο όρο από τα 90 στα 30, όχι από μειωμένη προσέλευση ή από μείωση του αριθμού των εισαγωγών, αλλά από εσωτερική ανακατανομή κλινών - και σωστά - με τη νοσηλεία των ασθενών σε κενές κλίνες ομοειδών κλινικών
  • Αντίθετα, ο αριθμός των προσερχόμενων στα επείγοντα συνολικά αυξήθηκε. Στον αριθμό των προσερχόμενων στη ΓΕ προστέθηκαν οι δεκάδες, και βαριά ασθενείς, που μέσω ΕΚΑΒ ή μόνοι τους προσέρχονται καθημερινώς ενώ δεν υπάρχει ΓΕ.

«Η κατάσταση πάει να παγιωθεί με την ανοχή ή και προτροπή του υπουργείου», σημειώνει η Πενταμελής και εξηγεί: «Δηλαδή, το υπουργείο υποστηρίζει ότι δήθεν "προστατεύεται" ο "Ευαγγελισμός" τις ημέρες της μη ΓΕ, αλλά ταυτόχρονα καλλιεργεί συστηματικά με διάφορους τρόπους την αντίληψη στους ασθενείς ότι όλα τα νοσοκομεία εφημερεύουν όλες τις ημέρες, τουλάχιστον τα πρωινά».

«Ετσι, τονίζει η Πενταμελής, η εικόνα που επικρατεί καθημερινά είναι μια μικρή ΓΕ χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Απορυθμίζεται το νοσοκομείο και οι ασθενείς είναι σίγουρα σε κίνδυνο, με απόλυτη ευθύνη του συστήματος εφημεριών και φυσικά όχι των γιατρών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό εξοντώνονται. Με πολύ λιγότερο προσωπικό - όπως φαίνεται παρακάτω - παράγουμε μεγαλύτερο όγκο δουλιάς. Αυτές είναι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας».

Η Πενταμελής υπογραμμίζει ότι είναι σαφώς υπέρ της 24ωρης λειτουργίας των νοσοκομείων και της δωρεάν υγείας για όλους με βασικές προϋποθέσεις: Την ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Δωρεάν Υγείας, την ενίσχυση όλων των περιφερικών νοσοκομείων, την αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στον «Ευαγγελισμό» οι ελλείψεις είναι τρομακτικές, σημειώνει η Πενταμελής, και υπογραμμίζει: «Χωρίς χρηματοδότηση, το νέο σύστημα εφημεριών απλά αναπαράγει με χειρότερο τρόπο, για τον "Ευαγγελισμό" τουλάχιστον, τα αδιέξοδα για υγειονομικούς και ασθενείς».

Στον «Ευαγγελισμό» είναι κενές 1.100 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών, επιμελητών Α΄ και Β΄. Οι θέσεις των γιατρών προκηρύχτηκαν πριν περίπου δυο χρόνια αλλά δεν πληρώθηκαν. Σ' αυτές πρέπει να προστεθούν και άλλες 18 θέσεις γιατρών, που προβλέπονται στον ισχύοντα Οργανισμό και ποτέ δεν προκηρύχτηκαν, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Και αντί η κυβέρνηση να καλύψει αυτά τα κενά ήρθε να μειώσει κι άλλο το προσωπικό με την απόσπαση έξι επιμελητών και τριάντα νοσηλευτών στο «Αττικόν» Νοσοκομείο. Μάλιστα, με υπουργική απόφαση αφαιρεί και τις θέσεις απ' τον «Ευαγγελισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ