Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΛΑΦΚΑ
Στις δικαστικές καλένδες

Μόνο ύστερα από τελεσίδικη δικαστική απόφαση, υποστηρίζει τώρα η κυβέρνηση και αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των συνταξιούχων

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας
Στις δικαστικές καλένδες παραπέμπει τελικά η κυβέρνηση την επιστροφή των αναδρομικών από το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ, που τους είχε επιβληθεί με τον νόμο Σιούφα το 1992 και στη συνέχεια είχε κρατηθεί σε παρατεταμένη ισχύ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σε κυβερνητική σύσκεψη των συναρμοδίων υπουργών χτες, αντί να υπάρξει πολιτική απόφαση για επιστροφή των εισφορών προς το ΛΑΦΚΑ, αποφασίστηκε ότι αυτά θα επιστραφούν στους δικαιούχους μόνο ύστερα από «αμετάκλητη δικαστική απόφαση» και μάλιστα τα «αναδρομικά θα καταβληθούν από την ημερομηνία που θα αναφέρει η δικαστική απόφαση»!

Δηλαδή ενώ στα λόγια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το αίτημα είναι δίκαιο, με πρόφαση την οικονομική στενότητα ρίχνει το μπαλάκι στη δικαιοσύνη, χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση, για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι με τη μεθόδευση αυτή, καθώς μέχρι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση μπορεί να μεσολαβήσουν και χρόνια, η ικανοποίηση αυτού του δίκαιου αιτήματος χιλιάδων συνταξιούχων, θα καταντήσει χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας μετά την κυβερνητική σύσκεψη, ενώ υποστηρίζεται ότι «δε συντρέχει λόγος υποβολής αίτησης εκ μέρους των ενδιαφερομένων» διότι - όπως αναφέρεται - θα μπούνε σε ταλαιπωρία, την ίδια στιγμή δίνεται εντολή στις υπηρεσίες των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) να εξυπηρετούν τους συνταξιούχους και να δέχονται αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ που κυμαινόταν από 1%-5% στις καταβαλλόμενες συντάξεις, είχε οδηγήσει σε απώλειες εκ μέρους των συνταξιούχων ύψους 60 δισ. δραχμών το χρόνο (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2004). Η κυβέρνηση της ΝΔ το κατάργησε από την 1/7/2004 όταν ύστερα από προσφυγή συνταξιούχου το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε άκυρη τη διάταξη για την εισφορά του ΛΑΦΚΑ και επιπλέον όριζε ότι οι κρατήσεις που έγιναν τουλάχιστον από 1/1/2004 και μετά έπρεπε να επιστραφούν.

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας πλέον ότι δεν μπορούσε να κρατήσει το χαράτσι σε ισχύ, «έκανε την ανάγκη φιλοτιμία» και το κατήργησε, όμως και με τη νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Ιούλη αλλά και τώρα, αρνείται πεισματικά να δώσει τα αναδρομικά και «κρύβεται» πίσω από τη δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ