Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με ταχύτητα προς τα... πίσω

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, που οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα

Στην άμεση ολοκλήρωση διαδικασιών με μεγάλη σημασία προχωρά το υπουργείο Εργασίας, καθώς τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί το νέο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» - πρόγραμμα συντονισμού των πολιτικών διαφορετικών υπουργείων - και στη διάρκεια της ερχόμενης βδομάδας θα καταληχθεί ο ξένος «οίκος» που θα αναλάβει τη μελέτη του ασφαλιστικού συστήματος. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λήξει σύντομα ο διαγωνισμός για την επιλογή της εταιρίας που θα καταρτίσει το «επιχειρησιακό σχέδιο» του ΟΑΕΔ, με σκοπό την αλλαγή της φυσιογνωμίας του Οργανισμού, ώστε να προωθήσει την «απασχολησιμότητα».

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το διαβόητο «δεκαχίλιαρο» αποφασίστηκε να δοθεί με δυο διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, οι εργοδότες θα αποζημιωθούν για την αγορά των ενσήμων των εργαζομένων που αμείβονται με τα κατώτερα όρια. Αργότερα θα εξεταστεί η απαλλαγή από τη σχετική δαπάνη απευθείας μέσω του ΙΚΑ.

Πέρα από το διαδικαστικό ζήτημα, παραμένει σε εκκρεμότητα η επίδραση του μέτρου αυτού στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και η «συμβολή» του στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, ο οποίος αξίωσε και την αρχική ρύθμιση για να πιέσει προς τα «κάτω» την ΕΓΣΣΕ. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό δε θίγεται καθόλου από το υπουργείο Εργασίας.

Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό δηλώνεται ότι θα προχωρήσουν με μεθοδικότητα από τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση και ότι θα έχουν σαν κατάληξη την άνοιξη του 2001. Παράλληλα με γρήγορους ρυθμούς θα γίνει παρέμβαση για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, μέσα από την ενεργοποίηση των διατάξεων που ήδη έχουν θεσπιστεί με τον αντεργατικό νόμο 2639.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι ένα εργαλείο για το σκοπό αυτό. Εμφαση πρόκειται να δοθεί και στην ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, καθώς και στη γενικότερη ανατροπή ενός δεδομένου ωραρίου εργασίας, στο όνομα της απόρριψης... ξεπερασμένων μοντέλων εργασίας, που πάνω τους στηρίχτηκε και η 8ωρη εργασία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ