Παρασκευή 12 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ομόφωνο «ναι» για αγώνες

Για κινητοποιήσεις εξουσιοδότησαν το Δ.Σ του σωματείου, παρά την αποπροσανατολιστική στάση «πράσινων» συνδικαλιστών

Ομόφωνα υπέρ των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τάχθηκαν οι 162 εργαζόμενοι και άνεργοι από τα Ναυπηγεία Χαλκίδας, που συμμετείχαν στην προχτεσινή γενική συνέλευση του σωματείου και εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο να πάρει αποφάσεις για τη μορφή και το χρόνο έναρξης των κινητοποιήσεων.

Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση του σωματείου, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στο καθεστώς εργασιακού μεσαιώνα που βιώνουν, με 9ωρα, χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας, με δίμηνες συμβάσεις και τρομοκρατία. Οι άνεργοι από την πλευρά τους - που συμπλήρωσαν ήδη ένα χρόνο χωρίς δουλιά - κατήγγειλαν ότι έχουν γίνει αντικείμενο κοροϊδίας και εμπαιγμού από την κυβέρνηση και διάφορους κομματικούς παράγοντες (με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο), κατάσταση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η επαναπρόσληψη όλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, όπως άλλωστε ήταν και συμβατική υποχρέωση του νέου ιδιοκτήτη Στ. Ηλία. Επίσης, διεκδικούν να σταματήσουν τα 9ωρα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αγοραστεί ασθενοφόρο και να προσληφθεί νοσοκόμος.

Ο πρόεδρος του σωματείου και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, στις παρεμβάσεις τους στη συνέλευση, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν, ρίχνοντας το «ανάθεμα» στον «κακό εργοδότη», αποσείοντας όμως τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, του υπουργείου Ανάπτυξης και της διορισμένης διοίκησης της ΕΤΒΑ, που ξεπούλησαν μια στρατηγικής σημασίας μονάδα, όπως είναι το ναυπηγείο, στον εφοπλιστή.

Οι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές στο σωματείο και στο Εργατικό Κέντρο προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό, ισχυριζόμενοι ότι «οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού θα υλοποιηθούν». Ετσι, έχουν ανοίξει αλληλογραφία με διάφορους υπουργούς, στους οποίους δήθεν επισημαίνουν τα προβλήματα και ζητούν την παρέμβασή τους, αν και γνωρίζουν εκ των προτέρων την άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει στην «ιδιωτική πρωτοβουλία». Κάτω όμως από την πίεση των εργαζομένων, αναγκάστηκαν να δεσμευτούν για κινητοποιήσεις αν δεν ευοδωθούν οι επαφές τους...

Στο μεταξύ, χτες σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΕΔ, μετά τα δημοσιεύματα ότι ζητούνται από εργαζόμενους να επιστραφεί μέρος των χρημάτων αφερεγγυότητας που τους δόθηκαν, σημειώνει ότι δε θα γίνει παρακράτηση και ότι ο ΟΑΕΔ θα διεκδικήσει τα χρήματα από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Χαλκίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ