Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπέροχα επαναστατημένα ... παραμύθια

Οποιο αγόρι το λένε Γιάννη ή έχει φίλο έναν Γιάννη, όποιο κορίτσι έχει αδερφό, ξάδελφο, συμμαθητή που τον λένε Γιάννη, αλλά και κάθε παιδί, ας ζητήσει να του κάνουν ή να κάνει δώρο τον «Γενναίο Γιάννη Τηγάνη». «Ο Γενναίος Γιάννης Τηγάνης» είναι ο «ήρωας» του ομώνυμου, πανέμορφου στη γλώσσα, στη μυθοπλασία, στην όψη, βιβλίου, που έγραψε μια από τις πιο σημαντικότερες - από άποψη θεματολογίας, μυθοπλασίας και γλώσσας - συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, η Ζωή Βαλάση και εικονογράφησε με παραστατικές, χαρούμενες χρωματικά εικόνες η Κατερίνα Βερούτσου (εκδόσεις «Κέδρος»).

«Ο Γενναίος Γιάννης Τηγάνης» είναι η πρώτη - διασκεδαστικά διδακτική - αλληγορική ιστορία μιας βιβλιοσειράς με «Ιστορίες ανθρώπων, δράκων και άλλων θηρίων», εμπνευσμένες από πανάρχαιους μύθους και γραμμένες «γι' αυτούς που δεν πιστεύουν σε δράκους», αφού αυτοί ξέρουν ότι δεν υπάρχουν φανταστικά τέρατα και σκοτεινές σπηλιές, όπως ξέρουν και ότι κάποιοι άνθρωποι μεταμορφωμένοι σε δράκους «μας καταστρέφουν»: Φλόγες ζώνουν τα δάση, ζοφερές αναθυμιάσεις πνίγουν τις πολιτείες, ξεραίνονται τα ποτάμια, φαρμακερή βροχή κατρακυλάει από κίτρινα σύννεφα. Οπως σε όλους τους μύθους και τα παραμύθια κάποιος γενναίος άνθρωπος του λαού νικά το δράκο - το κακό, έτσι και ο Γιάννης Τηγάνης νικά το κακό, σώζει την πριγκίπισσα, αλλά ποτέ για ανταμοιβή του δεν έγινε βασιλιάς, γιατί αυτά γίνονται μόνο στα παραμύθια...

Θα προτείνουμε και ένα άλλο συναρπαστικό, παραμυθικά καταγγελτικό βιβλίο της Ζωής Βαλάση για παιδιά, από εννιά ετών και πάνω. Ενα βιβλίο περί ...επανάστασης. Ναι, η λέξη επανάσταση έχει και κυριολεκτική και μεταφορική σημασία, λ.χ. ποιητική σημασία. Μεταφορική σημασία, λοιπόν, έχει η ιστορία «Επανάσταση ονείρων», της Ζωής Βαλάση, με εικονογράφηση της Βάσως Ψαράκη (εκδόσεις Πατάκη). Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Παραμυθοχώρα, τα δασομονοπάτια, τα σοκάκια, οι δρόμοι, οι γειτονιές, τα σπίτια, τα μαγαζιά, τα λεωφορεία και η πλατεία της οποίας πλημμυρίζουν από τους ήρωες όλων των μακραίωνων και διάσημων παραμυθιών, παραμυθιών πολυαγαπημένων από εκατομμύρια παιδιά σ' όλο τον κόσμο. Οι παραμυθοήρωες διαδηλώνουν ενάντια στον «παλιοαιώνα της τεχνολογίας», του άθλιου, ύπουλου, βρωμερού, απάνθρωπου και, τελικά, θανάσιμου εχθρού της παιδικής λογοτεχνίας, της δημιουργικής φαντασίας, του διδακτικού παραμυθιού. Της τηλεόρασης του ανθρωποφάγου κεφαλαίου και της αποχαυνωτικής μπίζνας. Ενάντια σ' αυτό τον εχθρό - καταστροφέα της παιδικής αθωότητας συνενώνουν τις δυνάμεις τους πλήθος παραμυθοήρωες και για χάρη των παιδιών κηρύσσουν την επανάσταση των ονείρων... Ανάμεσά τους η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν, ο Παπουτσωμένος Γάτος, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Κοντορεβυθούλης, η Τοσοδούλα, ο Βαρώνος Μυνχάουζεν, η Πεντάμορφη, ο Αλαντίν, με επικεφαλής τον πιο ανθρώπινο απ' όλους, τον Γενναίο Ραφτάκο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μια ξεχωριστή γιορτή για παιδιά και μεγάλους (2011-12-29 00:00:00.0)
Κινηματογράφος της Επανάστασης... και κινηματογράφος των αστών! (2007-11-08 00:00:00.0)
Το σημερινό πρόγραμμα (2004-09-17 00:00:00.0)
«Το αθάνατο νερό» (2003-02-04 00:00:00.0)
Παιδιά. πάμε θέατρο; (2002-11-23 00:00:00.0)
Ηταν κάποτε ένα ...παραμύθι (1996-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ