Κυριακή 9 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Στο φουλ οι αντιλαϊκές μηχανές

Την προηγούμενη Παρασκευή, στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, δηλαδή του υπουργού Γ. Αλογοσκούφη και των υφυπουργών Φώλια, Δούκα, Ρεγκούζα, υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, δόθηκε και επίσημα το έναυσμα της κυβερνητικής επίθεσης κατά των λαϊκών κατακτήσεων.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γ. Αλογοσκούφης ήταν άκρως αποκαλυπτικός για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2005. Πρώτος τους στόχος είναι να τονώσουν την ανάπτυξη και το εγχείρημα αυτό θα επιδιώξουν να το στηρίξουν όχι μόνο σε έναν κλάδο (τις κατασκευές), αλλά και στους εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Αρα μέλημα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τα κατασκευαστικά μονοπώλια, αλλά και τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο εξαγωγικό εμπόριο. Πάντα σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση θα πάρει νέες, σημαντικές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της οικονομίας. Αν όντως αληθεύουν σχετικά δημοσιεύματα, τον Γ. Αλογοσκούφη τον πρόλαβε στη στροφή του δρόμου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για την «απελευθέρωση» του ωραρίου των καταστημάτων, η οποία - παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - δεν είχε προχωρήσει ακόμα ικανοποιητικά... «Απελευθέρωση της οικονομίας» όμως πρώτα και κύρια σημαίνει «απελευθέρωση» της αγοράς εργασίας, το πιο στενό δηλαδή αλυσόδεμα του εργάτη στις ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης το «κρίσιμο έτος» 2005 - πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις Αλογοσκούφη - θα είναι η εφαρμογή του άκρως φιλομονοπωλιακού αναπτυξιακού νομοσχεδίου, αλλά και η «ορθή» εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση προωθεί άμεσα δύο νομοσχέδια, αυτό των «συγχρηματοδοτούμενων έργων υποδομής», τα οποία παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και το νομοσχέδιο για τη φορολογία του κεφαλαίου (μεταβιβάσεις, κληρονομιές, γονικές παροχές), όπου αναμένεται εκτίναξη των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Κοντά σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το επίσημο άνοιγμα του ασφαλιστικού των τραπεζών σε πρώτη φάση και την επέκτασή του στη συνέχεια και σε άλλους τομείς (πρώην ΔΕΚΟ), τις επιθετικότερες ιδιωτικοποιήσεις (πλήρη παράδοση των μεγάλων επιχειρήσεων ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ στους ιδιώτες), αλλά και τη νέα φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων, την εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, στο όνομα της «ανάπτυξης» της τουριστικής βιομηχανίας κλπ.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός απαξίωσε να αναφερθεί, έστω και φραστικά, προφανώς από ταξική περιφρόνηση, στα οξύτατα προβλήματα που κατατρύχουν τη λαϊκή οικογένεια. Στις δηλώσεις δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στην ανεργία, στην ακρίβεια, στη συρρίκνωση του τζίρου των μικρών καταστημάτων, στην αδιάθετη παραγωγή των μικρών αγροτών, που τη βλέπουν να σαπίζει στις αποθήκες. Ακόμα χειρότερα, ο υπουργός απαξίωσε να αναφερθεί - ενώ διανύουμε τον πρώτο μήνα του χρόνου - στην εισοδηματική πολιτική του 2005, στα ψιχία των αυξήσεων του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων. Ειδικά για τα δύο τελευταία, δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η ΝΔ στήριξε την προεκλογική της εκστρατεία. Πολλοί την πίστεψαν τότε, της εμπιστεύτηκαν την ψήφο και τώρα πέταξαν τις ...δεσμεύσεις στον κάλαθο των αχρήστων που βρήκαν πιο κοντά και τρέχουν να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα των κυρίαρχων, της οικονομικής ολιγαρχίας.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση επικίνδυνη και άκρως «ανθυγιεινή» για τα λαϊκά συμφέροντα. Πρόκειται για μια κυβέρνηση, η οποία συναγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ σε ταξική συνέπεια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που τη στηρίζουν. Αν δεν υπάρξει λαϊκή αντίδραση, αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, είναι σίγουρο ότι τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα θα χειροτερεύσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ