Κυριακή 9 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ - ΧΟΡΕΥΤΕΣ
Αλυτα τα προβλήματά τους

Ενα καυστικό σκίτσο που αφορά όλους τους καλλιτέχνες
Ενα καυστικό σκίτσο που αφορά όλους τους καλλιτέχνες
Την απαξίωση των εικαστικών δημιουργών σηματοδότησε η κυβερνητική πολιτική τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, το χρόνο που πέρασε. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες, μέσω του συλλογικού τους φορέα, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, αντιτάχτηκαν στην κατάργηση των τιμητικών συντάξεων και αντέδρασαν στην κυβερνητική προσπάθεια «τακτοποίησης» του χρόνια άλυτου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού τους προβλήματος με την αυτασφάλιση. Πρόκειται για ένα «καυτό» θέμα, που πρωτοδιατυπώθηκε επίσημα με την ίδρυση του ΕΕΤΕ το 1944 και επί 60 χρόνια παραμένει άλυτο, χάρη στην κυβερνητική «ευαισθησία» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το θέμα αυτό ήταν και το αντικείμενο της ημερίδας που διοργάνωσε το ΕΕΤΕ με τη συμμετοχή πολλών δημιουργών.

Τη χρονιά που πέρασε εγκαινιάστηκε ένας νέος χώρος του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για το «Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης», που στεγάζει ένα σύνολο από τις σημαντικότερες συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, εκείνες που αφορούν στην τεκμηριωμένη παρουσίαση της ισλαμικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Φτωχότερη έμεινε η εικαστική οικογένεια, αφού έφυγαν από τη ζωή, σπουδαίοι δημιουργοί. Τη χρονιά αυτή μας αποχαιρέτησε μία από τις πιο γνήσιες και πολύπλευρες «φωνές» της εικαστικής μας δραστηριότητας, ο γλύπτης, ζωγράφος, χαράκτης, κεραμίστας και σκηνογράφος, ο αγωνιστής και μαχητής για μια καλύτερη Ελλάδα, ο Κώστας Περάκης. Η ζωγράφος Μαρία Ζωιτοπούλου, που για πολλές δεκαετίες υπηρέτησε την εικαστική δημιουργία με ήθος και σεμνότητα. Αταλάντευτη ως το τέλος, αγωνίστηκε για μια καλύτερη Ελλάδα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Η ζωγράφος Ιωάννα Μητσέα - Μαλάμου, αλλά και ο γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας, Γιώργος Ζογγολόπουλος, μία σημαντική εικαστική προσωπικότητα, με διεθνή αναγνώριση και βραβεύσεις. Ο Νίκος Κεσσανλής, από τους πρωτοπόρους της τέχνης στη δεκαετία του '60, που ως δάσκαλος και πρύτανης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, σημάδεψε τη νεότερη εικαστική δημιουργία και πολλούς Ελληνες καλλιτέχνες.

Κινητοποιήσεις και στο χώρο του χορού, όπου η πολύμηνη «σιωπή» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο θέμα των επιχορηγήσεων 2003-2004, οδήγησε το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων να εκφράσει τη διαμαρτυρία του με «παράσταση» - σχόλιο μπροστά στο κτίριο του ΥΠΠΟ, στην οδό Μπουμπουλίνας. Τη χρονιά που πέρασε έφυγε από κοντά μας η χαρισματική χορογράφος και δασκάλα Ζουζού Νικολούδη, αλλά και ο Γιώργος Μελογιαννίδης, ένας σπουδαίος χορευτής, από τους καλύτερους που πέρασαν από την Εθνική Λυρική Σκηνή.


Η.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ