Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Κύμα αυξήσεων στις βιομηχανικές τιμές

Σημαντικές αυξήσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγής και της διακίνησης των βιομηχανικών εμπορευμάτων καταγράφονται από τις διευθύνσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας το 2004. Ετσι, μετά την αύξηση κατά 4,7% που καταγράφηκε στο δείκτη τιμών χονδρικής για τα εμπορεύματα που διατίθενται για εσωτερική κατανάλωση, το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2004, σε σημαντικές αυξήσεις τιμών προχώρησαν την ίδια περίοδο και οι βιομήχανοι.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές στις οποίες πωλούν οι επιχειρήσεις προς το χονδρικό εμπόριο, το Νοέμβρη του 2004 κατέγραψε τις ακόλουθες τάσεις:

  • Στο δωδεκάμηνο (σύγκριση Νοέμβρη 2004 με Νοέμβρη 2003), αυξήθηκε 3,5%, έναντι αύξησης 2,3% την περίοδο 2003/2002.
  • Σε μέσα επίπεδα αυξήθηκε 3,4%, αντί αύξησης μόλις 1,7% που σημειώθηκε το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο. Η σημαντική αυτή αύξηση των τιμών προκύπτει παρά το γεγονός, ότι την περίοδο Νοέμβρη '04 προς Οκτώβρη '04 σημειώθηκε υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών κατά 0,5%, μείωση η οποία αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών των καυσίμων.

Η άνοδος των βιομηχανικών τιμών παραγωγού είναι ακόμα υψηλότερη για την εσωτερική αγορά, σε αντίθεση με τις τιμές παραγωγού των εξαγόμενων βιομηχανικών εμπορευμάτων, που σημείωσαν πτώση. Ετσι, για την εσωτερική αγορά, σε δωδεκάμηνη περίοδο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,2%, έναντι αύξησης 2,5% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τη στιγμή που οι τιμές παραγωγού για την εξωτερική αγορά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν μόνο 1,6%, έναντι περσινής αύξησης 1,9%. Με λίγα λόγια οι επιχειρηματίες συγκρατούν τις τιμές των εμπορευμάτων που προορίζονται για το εξωτερικό, σε αντίθεση με την εσωτερική αγορά, όπου προχωρούν σε σημαντικές ανατιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ